60-jarig echtpaar Herngreen bij de versieringen krijgt bloemen van wethouder Joop Wikkerink. Foto Frank Vinkenvleugel

60-jarig echtpaar Herngreen bij de versieringen krijgt bloemen van wethouder Joop Wikkerink. Foto Frank Vinkenvleugel

Meneer en mevrouw Herngreen 60 jaar getrouwd

Algemeen

DINXPERLO – Maandagmorgen 9 augustus klokslag 11.00 belt wethouder Wikkerink aan bij de heer en mevrouw Herngreen-Jue aan de Bosmanslaan in Dinxperlo. “Ik hoef niet te vragen of ik hier goed ben”, zegt de wethouder als de deur opengaat, wijzend op een prachtige ballonnenpop met een grote 60 boven de trouwfoto uit 1961. “Hartelijk gefeliciteerd namens de gemeente met dit mooie jubileum.” De meegebrachte bos bloemen is niet de eerste. In de gezellige woonkamer staan meer bossen. Ook zijn de nodige felicitatiekaarten binnengebracht.

Afkomst
Natuurlijk vallen meteen de niet-Achterhoekse namen op van het echtpaar. Meneer (Piet) vertelt dat de naam Herngreen eigenlijk een Zweedse achtergrond heeft. Ooit kwam er eens een ver familielid uit Zweden hen opzoeken. Mevrouw (Epke) geeft aan dat de naam Jue uit het Frans stamt, waarschijnlijk gelinkt aan gevluchte Hugenoten, maar zij heeft ondanks onderzoek nooit precies haar roots kunnen achterhalen. Wat wel duidelijk te horen is dat beiden uit Den Haag komen, elkaar daar ook ontmoet hebben en trouwden in 1961, compleet met witte bruidsjurk en grijze hoge hoed zoals op de trouwfoto staat.

Schaersvoorde.
In 1969 kwam Piet Herngreen als jonge leraar Engels naar Schaersvoorde (toen nog CSA), hij werkte op de locatie Slingelaan en Piet Heinstraat in Aalten. Ze kwamen met hun zoon en twee dochters op de Molenkamp te wonen en daar werd hun jongste dochter geboren. Samen hebben ze acht kleinkinderen. Erg verdrietig is dat één van hun dochters enige jaren terug is overleden. Ook nu zit de hele familie in een spannende periode vanwege een niertransplantatie van hun oudste dochter naar haar echtgenoot. Gelukkig lijkt alles goed te gaan.

Piet heeft de werkomgeving bij de CSA altijd erg fijn gevonden, een van de redenen dat hij nooit gesolliciteerd heeft naar elders. De ‘oude’ namen vliegen over tafel: Herman Bade, Aart van Triest, Eli Mandemakers; allemaal collega’s vanaf 1969. In 1992 nam Piet afscheid van het onderwijs. Maar liefst dertig jaar is Piet organist van de Evangelische Kirche in Isselburg geweest. Ook speelde Piet het orgel bij de weeksluitingen in het verzorgingshuis Dr. Jenny. “Een Nederlandse organist met Zweedse roots, een vrouw met een Franse afkomst, met Engels als vaktaal in een Duitse kerk: hoe internationaal wil je het hebben” wordt er gegrapt. 

De nabije toekomst
Hoewel beiden zich nog gezond voelen hebben meneer en mevrouw Herngreen over hun woonsituatie nagedacht. Vandaar dat ze zich zo’n vijf jaar geleden ingeschreven hebben voor een aanleunwoning bij een verzorgingshuis in Barneveld. Hun dochter woont daar ook. Eigenlijk had het paar daar niet meer zo bij stil gestaan, tot voor enkele weken er een telefoontje kwam dat er een nieuw verbouwde aanleunwoning vrijkomt. Na bezichtiging en vooral ook nadat Piet en Epke in het verzorgingshuis de sfeer hadden geproefd ging de kogel door de kerk: op 24 september verhuizen mevrouw en meneer naar Barneveld. Er breekt best een drukke tijd aan van verhuizing, alles uitzoeken, wennen aan een andere omgeving. Maar ze zijn blij dat het besluit genomen is. En in Dinxperlo komt weer een prachtig huis te koop, de fotograaf is al geweest.

Afscheid
Piet en Epke Herngreen zijn blij verrast dat hun 60-jarig huwelijk niet onopgemerkt is gebleven. Als alles wat rustiger is denken ze na over een feestje, nu zijn ze blij met de bloemen van de gemeente en anderen, de brief van de Koning en de Commissaris van de Koning. En natuurlijk met hun mooie ballonversiering!. Ze kijken met een goed gevoel terug op hun tijd in Aalten en Dinxperlo.

Met dank aan wethouder Joop Wikkerink