24. I'm Still Standing - Elton John
24. I'm Still Standing - Elton John

Vallen en weer opstaan!

I'm Still Standing - Elton John (1983)

"Nee, het gaat wel", "nog een paar weken, dan heb ik vakantie", "ik doe het wel alleen, daar heb ik wel tijd voor", kreten die ik in de eerste helft van 2016 veelvuldig gebruikt heb, ondanks vragen en opmerkingen van mijn collega's. Gevolg was vanaf 31 juli van dat jaar een burn-out die ik dan ook niet zag aankomen. De eerste periode na de diagnose en uiteindelijke erkenning waren zwaar. Helaas waren er factoren die niet meewerkten, waardoor ik dieper kwam te zitten. Een dal zo diep…dat heb ik nadien gelukkig nooit meer meegemaakt.

De steun van het thuisfront en het geloof van mijn toenmalige manager in mij om er weer bovenop te komen, waren de eerste en heel cruciale stappen om aan mijn herstel te werken. Maart 2017 was ik weer zover om volledig, zij het met minder uren, weer aan het werk te gaan.

Als ik terugkijk op deze periode, dan is naast het vertrouwen van die manager, ook de acceptatie dat er iets mis is én de wil om er iets aan te willen gaan doen, essentieel geweest voor mijn herstel. Middels therapie leerde ik mijzelf erg goed kennen en dat was af en toe behoorlijk confronterend. Maar het moest, althans van mijzelf, want ik wilde weer de oude worden. Nou ja, niet helemaal de oude natuurlijk, leren van de fouten uit het verleden en beter naar mijzelf en mijn omgeving luisteren.

De Engelse zanger en pianist Elton John is een artiest die ik bewonder. Vooral in de jaren zeventig heeft hij een reeks top-albums gemaakt. In de jaren tachtig ging het wat minder met hem, maar in 1983 bracht hij een single uit, die qua titel duidelijk maakte hoe het met hem op dat moment ging, hij was er nog steeds. 'I'm Still Standing After All This Time', zo voelde ik mij na een periode van bezinning en werken aan mijzelf. 'Picking Up The Pieces Of My Life Without You On My Mind', doorgaan met mijn leven, zonder de last van de burn-out. 

Ik ben open over hetgeen mij deze week precies vijf jaar geleden is overkomen, ik schaam mij er niet voor, het kan iedereen overkomen, ook jou. Accepteer het dan, hoe lastig dat ook is, want alleen dan kun je beter worden.