Een opmerkelijk bouwwerk aan de rand van Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een opmerkelijk bouwwerk aan de rand van Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Architectuur staat centraal bij
zomerfietstocht PP

'Rood voor rood erfjes'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Ook dit jaar organiseert de Progressieve Partij (PP)  Aalten-Dinxperlo op woensdagen tijdens het zomerreces activiteiten. De eerste activiteit, een fietstocht, staat in het teken van architectuur en start op woensdag 21 juli om 19.00 uur. De fietstocht van zo’n 25 kilometer voert langs architectonische bijzonderheden in Aalten, Bredevoort en het buitengebied. De gids bij deze tocht is architect Rinke ter Haar.

Verwondering en plezier
De gemeenteraad komt tijdens het reces zo’n twee maanden niet meer bij elkaar. Over politiek kan echter altijd gepraat worden. Woningbouw en bouwplannen staan vaak op de agenda van de gemeenteraad. Daarbij wordt aandacht besteed aan het aanzien van de gebouwen. Daarom organiseert de PP een fietstocht die in het teken staat van architectuur. “Het is een fietstocht met een beetje Hebly, een vleugje Van der Zee, een teugje Schreurs, een snufje ter Haar, een tikkie politiek en een mespuntje filosofie.”, zegt excursieleider Rinke ter Haar. Hij wil vooral verwondering en plezier over de bouwkunst stimuleren. “Na deze fietstocht zal de deelnemer anders tegen de Aaltense bebouwing aankijken.”

'Niet oordelen, slechts verbazen' 
De excursie start bij het kantoor van de architect aan de Hofstraat in de voormalige textielfabriek. Dat is een mooi voorbeeld van gerestaureerd Amsterdamse School-industrieel erfgoed. De fietstocht voert daarna langs allerlei gebouwen, waarover Rinke ter Haar 'sappig' zal vertellen.

De panden, ontworpen in de jaren '40 tot '60 door de roemruchte architecten Hebly en Van der Zee, zijn er zo uit te pikken. Ook wordt er langs een aantal gebouwen gefietst, die er door andere politiek keuzes anders uit hadden kunnen zien. Een voorbeeld daarvan is het gemeentehuis. Met als motto 'niet oordelen, slechts verbazen' zal de architect laten zien dat een keuze voor 50 tot 100 jaar bepalend kan zijn voor de omgeving.

Via een paar mooie 'rood-voor-rood'-erfjes in het buitengebied en opvallende nieuw- en verbouw in Bredevoort gaat de fietstocht terug naar de oude textielfabriek aan de Hofstraat.