De bloemenpracht aan de Hagtweg. Foto: Frank Vinkenvleugel
De bloemenpracht aan de Hagtweg. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Voor iedereen die het wil zien'

Prachtige bloemenzee bij Gert Rougoor

Vervolg van de voorpagina

IJZERLO - Aan de Hagtweg in IJzerlo is het zaak om vanaf nu de ogen goed de kost te geven. Naast het prachtige nostalgische boerderijtje van Gert Rougoor bevindt zich langs de weg, achter het houten hek en de haag, een veld van 1300 vierkante meter met een bloemenpracht waar de passant echt even stil bij moet staan. Het wilde bloemenmengsel dat Gert Rougoor samen met Robin Beijers heeft laten zaaien is nu één groot, bont bloemenveld waar menigeen even stopt om een foto te maken. Op 1 september zal hier ook een fietsroute langskomen met het erf van Gert als pauzeplek.

Door Waltraud Wensink

Het is echt iets van deze tijd, op steeds meer plekken zijn prachtige wilde bloemenmengsels en prachtige bonte akkerranden te zien. De blauwe korenbloemen en de felgekleurde klaprozen aangevuld met margrieten, ridderspoor of noem maar op kunnen in allerlei varianten worden aangeschaft en zorgen ervoor dat het een walhalla wordt voor vlinders, bijen, hommels en veel andere insecten. Daarnaast is het ook nog eens een lust voor het oog, voor een ieder die het ‘wil zien’.

'De sleutel voor het paradijs'
“Een bloemenweide is een sleutel voor het paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten, dit is een zin waar ik graag mee wil beginnen”, zegt Gert Rougoor. Hij heeft deze tekst opgeschreven op een blaadje en zou het fijn vinden dat dit ook zo in de krant zou komen. Een aantal jaren terug stonden Gert en Robin al in de krant met de boomgaard voor het huis en was er zelfs belangstelling vanuit de lokale radio. ”Van het een kwam toen het ander. Samen met Robin bekeek ik vorig jaar het kleine weilandje naast het huis dat er een beetje kaal bijstond. Wat kunnen we hier mee, vroegen we ons af en toen stelde Robin voor dat we hier wel een bloemenweide van konden maken. Dat hebben we gedaan en noemen het ook ‘Robins wei’", vertelt Gert. De vriendschap tussen Robin en Gert bestaat al lange tijd en ze vermaken zich goed zoals ze zelf zeggen. Robin helpt Gert rondom het huis met allerlei klusjes en samen gaan ze ook wel eens op vakantie. Robin: ”Ik woon in het centrum in Winterswijk en heb eigenlijk alleen maar een klein stukje groenstrook voor de deur. Als ik hier ben is er altijd wel iets te doen waar ik bij kan helpen en kan dan zelf ook genieten van alles wat het ‘buitenaf’ zijn met zich meebrengt.” Gert: ”De bloemenweide komt nu steeds meer tot bloei. De vlinders, bijen en insecten weten de bonte bloemen te vinden en het is een prachtig gezicht. Het is als het ware een paradijsje voor de insecten. Toen het net gezaaid was in april moesten we afwachten wat er uit zou komen maar het resultaat is erg mooi en het gaat allemaal verder vanzelf."

Het moois delen met anderen
Het is goed te zien dat het erf van Gert er kas bij ligt. Opgeruimd, strak, schoon en goed onderhouden. Gert: ”Ik houd er van dat alles er strak bijstaat rondom het huis en krijg daar hulp bij van Robin. Wat we zelf niet kunnen, besteden we uit." Het veldje met het bloemenmengsel staat daar als het ware haaks op want daar groeit alles kris kras door elkaar in al zijn schoonheid. ”Maar ook dat vind ik erg mooi, dat hoort ook zo. En die schoonheid deel ik graag met een ander, dat mensen kunnen meegenieten. Met de boomgaard kregen we een aantal jaren terug al hele leuke reacties, dus ik hoop dat ons bloemenveldje ook in de smaak valt bij de vele wandelaars en fietsers die hier over de Hagtweg en de Boesveldsedijk gaan." De mensen lijken er ook steeds meer oog voor te krijgen. Al kijkend op verschillende Facebookpagina’s, komen er met grote regelmaat foto’s voorbij van bloemenvelden. Het is wel de bedoeling dat het bloemenveld wordt bekeken vanaf de weg, dus dat de mensen wel achter het houten hek blijven. Men kan er dan mooi overheen kijken en desgewenst ook foto’s maken. “Ik woon hier ook geweldig’, meent Gert. "Er komt wel eens een ree buurten, en regelmatig komen de eekhoorntjes hier achter het huis eten. Het is mijn ouderlijk huis en ik hoop hier te mogen blijven wonen tot aan mijn einde. Ik ben hier gelukkig, de vogeltjes fluiten, er komt wel eens een rode wauw voorbij, het is hier net een paradijsje, hier moet je wel gelukkig zijn."

Fietstocht met pauzeplek bij Rougoor
Gert: ”Op 1 september wordt er een fietstocht georganiseerd vanuit SOBA ( Samenwerkende Ouderbonden Aalten) en er werd me gevraagd of ik de medewerking wilde verlenen om bij mij een pauzeplek te realiseren. Hier kunnen de mensen dan even de benen strekken, gebruik maken van het toilet en iets drinken. De routes zijn altijd de moeite waard. Zelf hoef ik hier weinig voor te doen want alles wordt dan verder door de organisatie geregeld. Ik zet er een bankje bij en ga er eventueel gezellig bijzitten voor een praatje. Ik heb graag een beetje ’betrieb’ om me heen en ‘hol d'r wel van’. Natuurlijk hoop ik dat de bloemen dan ook nog volop bloeien zodat deelnemers het nog kunnen zien." En als Gert er dan bij gaat zitten op 1 september, dan hoeven de mensen van de fietstocht zich zeker niet te vervelen of bang te zijn dat er stiltes vallen, want Gert heeft een hoop te vertellen en kent een heleboel mensen. Dat wordt dan vast gezellig. "Mensen die een dezer dagen toevallig in de buurt van Hagtweg nummer 8 zijn, blijf dan vooral even staan, werp een blik over het hek naast de boomgaard en laat je verrassen door de prachtige kleurenpracht, een paradijsje voor alle insecten en een lust voor het oog."

De route voor de fietstocht van SOBA op 1 september die onder andere langs dit bloemenveldje voert, is te koop voor drie euro bij het parochiecentrum van de R.K. kerk aan de Dijkstraat in Aalten. Mensen kunnen starten tussen 13.30 - 14.00 uur.

Fotograaf De Band legt bloemenzee vast. Foto Waltraud Wensink
Klaprozen in het bloemenveld aan de Hagtweg. Foto Frank Vinkenvleugel
Gert Rougoor (rechts) met Robin Beijers te midden van de bloemenzee. Foto: Frank Vinkenvleugel
Klaproos met twee bijen in het bloemenveld van Gert Rougoor. Foto Frank Vinkenvleugel
Gert Rougoor (links) en Robin Beijers voor het bloemenveld. Foto Frank Vinkenvleugel