Afbeelding

School – Supertramp (1974)

Vakantie!

Toen mijn kinderen nog naar school gingen, waren de vakanties die ze hadden een soort leidraad door het jaar. Als het ware leefden we van vakantie naar vakantie en was de zomervakantie het grote doel. Even geen gedoe, 6 weken de kids bij huis en natuurlijk elk jaar een reisje. Die leidraad ben ik kwijt en vaak weet ik niet eens dat de kinderen vrij zijn. Vrije tijd en vakanties zijn tegenwoordig voor mij een soort van vrije keuze. De enige waar ik rekening mee wil houden is mijn partner en dat bevalt uitstekend.

In de jaren dat ik zelf nog naar school ging, waren de vakanties vaak het hoogtepunt. Ik was niet zo'n studiebol, vond voetballen en muziek luisteren belangrijker. In de zomervakantie gingen we altijd 3 weken kamperen, meestal in Grado in Italië, de andere 3 weken verbleef ik in en rondom ons huis. Zoals eerder gemeld hadden we een winkel thuis met veel ruimte, bruin en witgoed en…veel vinyl. Voor een opgroeiende jongeman een prachtige plek. Ook keek ik uit naar de Aalten Dagen, toen het nog erg lokaal was en eigenlijk alleen de plaatselijke middenstand er te vinden was.

Mijn lagere school was vlakbij, de Wilhelminaschool. Mijn ouders konden mij naar school zien lopen, "I Can See You In The Morning When You Go Yo School". Dit is de openingsregel van de Supertramp klassieker "School" uit 1974. Mondharmonica en dan Roger Hodgson met zijn herkenbare hoge stem, geweldig. Dit nummer geeft op meerdere punten aan hoe het in de jaren zeventig aan toe ging op school. "Teacher Tells You Stop Your Play And Get On With Your Work", je luisterde gewoon naar de meester of juf. "Don't Criticize, They're Old And Wise", en zo keek ik naar ze. "After School Is Over You're Playing In The Park, Don't Be Out Too Late, Don't Let It Get Too Dark", veel buiten spelen, dat was toen normaal.

De schoolvakanties zijn nu zo'n beetje begonnen. Ik kijk wel met plezier terug op mijn schooljaren. Leuke scholen, lieve klasgenootjes en ook de leraren zorgden voor een positief gevoel. Naarmate ik ouder word, denk ik vaker aan vroeger...mijmerend over vervlogen tijden. Hoort dat ook bij het ouder worden?