Het HelenaHuis wordt ingericht. Foto Karin Stronks
Het HelenaHuis wordt ingericht. Foto Karin Stronks

HelenaHuis voor historische vondsten

'We vragen steun van vrijwilligers'

AALTEN - In de voormalige winkel van Lochem, Landstraat 11 en 11A, komt een presentatie van historische vondsten uit de Oude Helenakerk, met de nieuwe naam HelenaHuis.

Er zijn bijzondere vondsten gedaan in de Oude Helenakerk waaronder een replica van de in 1973 ontdekte grafkelder uit de middeleeuwen. De initialen in de grafkelder zijn uitgezocht door vijf historici. De gehele historie van de adellijke baron Hambroick en barones Welvelde is ontdekt, met de initialen IHWJS 1748. De grafkelder is nagebouwd en te zien in het HelenaHuis. 

Thalermunten
Er zijn oorlogsdocumenten in boekvorm en een commando pamflet aangetroffen, honderden munten vanaf het jaar 1600 tot en met koningin Juliana, et complete 12-delige muntstelsel, de zogenaamde Thalermunten. De gehele geschiedschrijving van de werkzaamheden aan de Oude Helenakerk van 1964 tot en met 2020 zijn opgetekend.

Verhalenmuseum
Dit alles wordt op de begane grond van het pand aan de Landstraat tentoongesteld. Verderop in dit jaar verschijnt een boek, geschreven door een van de historici. Binnenkort is er nog meer te zien, waaronder een digitale presentatie van films en verhalen in een zogenaamd verhalenmuseum. Op de twee galerijen kunnen Aaltense kunstschilders zich presenteren. De bovenste galerij wordt gereserveerd voor de bekendste Aaltense schilder Piet te Lintum, er zijn nu al ongeveer vijftig werken toegezegd.

Particulier initiatief
Het legaat van kunstschilder Hanneke Beets-Vermet (Groenlo) wordt ook tentoongesteld. HelenaHuis is een particulier initiatief en wordt zonder overheidssteun opgezet. Tijdens de komende Aalten Dagen is het HelenaHuis geopend, uiteraard onder voorbehoud van de dan geldende regels rondom corona. De entree bedraagt € 2,- euro voor deze tijdelijke openstelling.

Piet te Lintum
"We vragen steun van vrijwilligers, gastdames, -heren. Mensen die geïnteresseerd zijn in een mooi stukje geschiedenis van Aalten en die ons willen helpen om dit te exposeren zijn van harte welkom!" Ook is HelenaHuis op zoek naar bezitters van schilderijen van Piet te Lintum, om de honderden onbekende schilderijen te documenteren, of tijdelijk tentoon te stellen. HelenaHuis is te bereiken via e-mail of telefonisch.


henk@bouwgroep.nl
Tel: 06-51985255 of 0543-474243