Wethouder Veldhuizen (rechts) spreekt met de jongeren over het project. Foto PR
Wethouder Veldhuizen (rechts) spreekt met de jongeren over het project. Foto PR

Jongeren adviseren de gemeente Aalten over Biodiversiteit

Algemeen

DINXPERLO – Meer aandacht voor biodiversiteit door het zaaien van bloemen en planten, een groene speeltuin, uitkijktorens, ontworpen locaties voor een breed palet aan dieren en een toegankelijk park voor mensen met een beperking zodat ook zíj van de natuur kunnen genieten: De ideeën van de leerlingen van het Christelijk College Schaersvoorde (CCS) om een voormalig landbouwgebied langs de Wikkerinkweg in Aalten nieuw leven in te blazen zijn creatief en gevarieerd.

“Breng een advies uit over een voormalig landbouwgebied langs de Wikkerinkweg in Aalten waarbij de biodiversiteit wordt geholpen, maar waar inwoners ook de vruchten van plukken.” Met deze opdracht hielden 75 leerlingen van Schaersvoorde Dinxperlo zich de afgelopen weken bezig. Dit doen ze in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau, een initiatief van IVN Gelderland, Provincie Gelderland en Gemeente Aalten. 

Topadviseurs
Gedurende dit project ontwikkelen jongeren zich tot heuse topadviseurs en worden ze betrokken bij hedendaagse duurzame vraagstukken. Op 8 juli presenteerde een aantal geselecteerde groepjes de ideeën aan onder andere wethouder Martin Veldhuizen: “Ik heb creatieve en gevarieerde ideeën gezien, waarbij jullie ook goed hebben nagedacht over dingen waar wij volwassenen soms te weinig rekening mee houden.”

Op 26 mei maakten de jongeren kennis met opdrachtgever gemeente Aalten en de opdracht. Gedurende het project hielpen docenten, IVN Gelderland en gemeente Aalten de jongeren op weg met het project. De geplande buitenactiviteiten en workshops konden helaas niet doorgaan vanwege corona, maar ondanks dat zijn leerlingen tot indrukwekkende adviezen gekomen.

IVN Jongeren Adviesbureau
Dit project is onderdeel van het Jongeren Adviesbureau – Achterhoek, waarbij jongeren uit regio Achterhoek uitgedaagd worden na te denken over duurzame vraagstukken op het gebied van biodiversiteit in het buitengebied. Het IVN Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen zij mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan!