Een deel van de oever van de Grote Gracht. Foto: Collectie Leo van der Linde

Een deel van de oever van de Grote Gracht. Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Langs de oever van de Grote Gracht Bredevoort

Algemeen

BREDEVOORT - Een sfeervol plaatje uit vroeger tijd, gemaakt langs de oever van de Grote Gracht in Bredevoort. We zien op deze foto uit circa 1930 het voormalige Tramstation. Op de achtergrond zien we de toren van de H. Georgiuskerk, de rooms-katholieke kerk van Bredevoort. 

Het stadje Bredevoort heeft al heel lang een gracht. De eerste gracht werd omstreeks 1100 gegraven toen er van de stad Bredevoort nog geen sprake was. Pas vanaf 1188 spreekt men van Bredevoort. In die tijd moet ook het kasteel zijn gebouwd. Op het terrein van de voorburg is toen een nederzetting ontstaan, die later tot stad is uitgegroeid. 

In maart 1606 werd door de vestingbouwkundige Ardiaen Anthonisz van Alcmaer rondom de oude gracht een nieuwe gracht met wallen aangelegd. In de beginjaren van de vorige eeuw werd het grootste deel van de grachten gedempt. Ook de wallen werden geslecht. 

De naam Bredevoort komt van brede voorde. Dit is een brede doorgang door het moerasgebied; een zandrug in het moeras. Tegenwoordig spreekt men in Bredevoort van de Grote Gracht en de Kleine Gracht. Foto: collectie Leo van der Linde.