Afbeelding

Het WC Eend effect...

Algemeen

Vreemde Vogels

Maandagavond 28 juni vond de oordeelsvormende raad over het uitnodigingskader zon en wind (UKZW) plaats. Het raadslid van de HMV had op zondag in zijn ‘cabrio’ zelf geluidsmetingen rondom het huidige windpark gedaan. Volgens de professor kan het huidige park gewoon uitgebreid worden. Niet naar West en Zuid want dat is natuurgebied. Niet naar Noord richting de, volgens hem, Lichtenvoordse goudkust met mondige mensen, maar naar Oost richting Aladnaweg. 

De HMV is dus niet echt geïnteresseerd in de eigen bewoners door hen op deze manier te diskwalificeren! Niet echt verassend want de naamgever van deze partij schijnt vennoot te zijn van Hagenwind dus wij van WC-eend …. De rest kunt u zelf wel invullen. Het CDA-raadslid nam het op voor de LTO die met hun manifest ‘begrazen i.p.v. beglazen’ een jaar uitstel en een onderzoek wilden. Een aantal raadsleden zag hier een WC-eendje in. 

De wethouder gaf vervolgens aan dat er sowieso meer tijd genomen moest worden omdat de provincie bepaald heeft dat eerst de zonneladder afgelopen moet worden. Het PP-raadslid vertelde dat hij een mail had rondgestuurd waarin de, door hen al eerder geraadpleegde windprofessor, aangaf dat het theoretisch mogelijk was om meer molens op en rond het huidige park te bouwen. De voorzitter van Hagenwind, de man uit de praktijk, had eerder verteld dat een mix van molens niet alleen landschappelijk ongewenst is maar ook door onderlinge interferentie tot verlies en extra slijtage lijdt. De windprofessor is bestuurslid van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) en dat is de branchevereniging van de Nederlandse windsector. WC-eendje? 

In de jaren tachtig van de vorige eeuw zou zure regen al onze bossen vernietigen. Later bleek dit voor een groot deel een hype te zijn. Nu wil ik het klimaatprobleem geenszins bagatelliseren maar we moeten oppassen dat we geen overhaaste besluiten nemen waarvan we later spijt krijgen. Op zondagmorgen tijdens het programma Vroege Vogels ging het erover dat ‘de Hop’ weer aan het broeden was in Nederland. De presentator van het programma zei dat dat vast kwam door de opwarming. 

In het streekgeschiedenis boek van HW Heuvel ‘Volksgeloof en Volksleven’ uit 1906 las ik dat: “Omstreeks 10,15 mei, als de ‘boonenpoter’ (de hop) roept en de rogge in de aren komt, moet men stok- en stamboomboonen leggen.” Vreemd, het was hier toch veel te koud voor de Hop? In Wikipedia opgezocht: “Voor 1925 was de hop nog een regelmatig voorkomende broedvogel in Oost- en Zuid-Nederland.” Misschien was het een stuk warmer 100 jaar geleden? Een Hop is weliswaar geen Eend maar toch een aanwinst voor in de tuin lijkt mij.

B.G. ten Pas
Platform zon en Wind het Goor