Afbeelding

'Eigenwijze 60-plusser' wijst Marleen de weg

ACHTERHOEK - Frans drukt plots op de rem. File op de A12. Altijd hetzelfde liedje. We zijn op weg richting de Veluwe om samen vier dagen te filmen. “Kom, we goan d’r hier af. Ik wet wal een sluiproute,” zegt Frans tegen mij. “Goh, je lijkt net mijn pa,” grap ik terug. “Wat is dat toch met die 60-plussers die altijd denken dat ze slimmer zijn dan de tomtom?” Apps die ontwikkeld zijn om exact uit te rekenen wat de snelste route is. Die precies weten hoe files zich ontwikkelen…en toch negeren de grijze koppen ze allemaal. Ik voel een generatiekloof.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Ik herinner mij de vakanties van vroeger. Met een kofferbak vol, vertrokken we vanuit Aalten. Moeders met een grote landkaart op schoot, de map meedraaiend met de kant die we uitreden. Zweetdruppels op het voorhoofd van de inspanning. Een echtscheiding was al bijna doorgezet, nog voordat überhaupt onze eindbestemming hadden bereikt. Maar als we er dan eenmaal waren, potverdikkie, wat was dat toch fijn.

Het voelt nog steeds onwerkelijk. Dat we eindelijk weer mogen reizen. De caravans worden alweer volop ingepakt met pakken hagelslag en Calvé pindakaas. De navigatiesystemen weer up-to-date. En de zwembroeken uit de kast getrokken.

Op vakantie naar Frankrijk tussen alle Hollanders in unisex ANWB-jassen? Ik nooit. Laat mij maar ronddwalen in kleine dorpjes van Nieuw Zeeland, Mongolië of Taiwan.

Eind juli ga ik weer op reis. Nou ja, ik noem het maar een vakantie. Na twee jaar terug te zijn van een fantastische wereldreis, met als eindbestemming: Frankrijk. Met de caravan. Voor het eerst in mijn leven. Ik geloof het zelf bijna niet. Of ik deze burgerlijkheid aankan, gaan we zien.

De afgelopen weken deed ik veel dingen weer voor het eerst. Voor het eerst weer op stap, voor het eerst zonder mondkapje shoppen en voor het eerst luister ik naar ‘de eigenwijze 60-plusser’.

Frans en ik komen dichterbij onze eindbestemming. Zonder tomtom, de file vermeden met sluiproutes en ruim op tijd voor onze afspraak. Ach, die eigenwijze 60-plussers uit de Achterhoek zijn zo gek nog niet.

Afbeelding