Afbeelding

Fiets, E-bike, route 'De Spaanse weg' geopend

BREDEVOORT - Vrijdag 2 juli hebben Anton Stapelkamp, burgemeester van de gemeente Aalten (Vestingstad Bredevoort) en Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre (Vestingstad Groenlo) het traject Groenlo-Bredevoort van de nieuwe landelijke fietsroute, E-Bike route, ‘De Spaanse Weg’ geopend.

Spaanse Weg
Op de fietsroute ‘De Spaanse Weg’ volgen fietsers de voetsporen van het Spaanse leger. De fietsroute verbindt de steden, die aangehaakt zijn aan de route, en die aangesloten zijn bij de vereniging van Nederlandse Vestingsteden. De route vertelt het verhaal van het ontstaan van de Nederlanden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De totale route is 525 kilometer lang en voert langs twintig vestingsteden in Nederland. De routes worden aan elkaar verbonden door de bekende fietsknooppunten. Ook zijn er lokale ommetjes per vestingstad waardoor ook kortere afstanden gefietst kunnen worden. Zo is er de route van 54 kilometer rondom Bredevoort en Groenlo. Maar natuurlijk is ook de hele route van Hulst naar Coevorden te fietsen.

Bredevoort 1572
In 2022 is het 450 jaar geleden dat Den Briel door de Watergeuzen werd ingenomen. Dat wordt gezien als het begin van de opstand tegen de Spaanse overheersing, en het begin van 'de geboorte van Nederland'. In de geschiedenislessen wordt vooral de 'Hollandse' geschiedenis beschreven, met roemruchte verhalen. Dat een en ander ook in de Achterhoek, in de Heerlyckheid Bredevoort, grote gevolgen had, is veel minder bekend. Het is de bedoeling dat die tijd in 2022 met een uitgebreid programma van activiteiten in Bredevoort wordt herdacht. Dat activiteitenprogramma - dat wordt gecoördineerd door een lokale commissie Bredevoort 1572 - sluit aan bij een landelijk, provinciaal en Achterhoeks programma om 'de geboorte van Nederland' te herdenken en het belang van die gebeurtenissen te laten zien, in relatie tot de huidige tijd.

Internationale route
De ambitie is om de komende jaren een Europese route te ontwikkelen langs de vele plekken waar het Spaanse leger huurlingen geronseld en dorpen geplunderd heeft.

Vereniging Nederlandse vestingsteden
Deze vereniging zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Met passie voor de historie van de vestingsteden zorgen zij ervoor dat iedereen kan genieten van de charme van de vestingsteden en hun verdedigingswerken. Iedere stad vertelt haar eigen verhaal en ademt een unieke sfeer uit. Dit verleden kun je op veel plekken ontdekken, ervaren en in volle glorie aanschouwen.

80-jarige oorlog beleefbaar
Tijdens het Internationale congres dat de gemeente Oost Gelre in 2019 parallel aan het re-enactment evenement de Slag om Grolle organiseerde, ontstond het idee om de geschiedenis van de 80-jarige oorlog meer beleefbaar te maken. Samen met de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden heeft de gemeente Oost Gelre een avontuurlijke fietsroute dwars door Nederland, langs mooie en interessante vestingsteden, ontwikkeld. Zo ook langs Bredevoort en Groenlo.