‘Welzijn op recept’ voor inwoners gemeente Aalten

AALTEN - Welzijnscoach helpt met sociale contacten en meedoen aan activiteiten.

Per 1 juli start in de gemeente Aalten het project Welzijn op recept. Dit is een initiatief van lokale huisartsenpraktijken in Dinxperlo en Aalten, welzijnsorganisatie Figulus Welzijn en de gemeente Aalten. Welzijn op recept richt zich op mensen die zich regelmatig bij de huisarts melden met klachten waar meestal geen medische oorzaak voor te vinden is en waarvoor medicijnen of een doorverwijzing naar psychische hulp niet de beste ondersteuning is. Terwijl sociale contacten en meedoen aan activiteiten mogelijk wèl een oplossing zijn.

'Positieve gezondheid' 
Wethouder Joop Wikkerink heeft hoge verwachtingen van het project: “Ontzettend fijn dat we door deze samenwerking stappen kunnen zetten richting ‘positieve gezondheid’. Ook de corona-tijd heeft bewezen dat sociaal contact, meedoen, bewegen en actief blijven een prima preventieve werking hebben. Met Welzijn op recept leggen we de nadruk op het voorkómen van lichamelijke en psychische klachten. En ook: werken aan je welzijn is niet alleen nuttig, preventief en gezond, maar vooral ook leuk!”
Welzijnsrecept
Mensen gaan meestal naar de huisarts als ze lichamelijke klachten hebben. Maar ook bij stress, angst of als ze zich somber voelen, zoeken mensen regelmatig hulp bij hun huisarts. Het voorschrijven van een medicijn of verwijzing naar de fysiotherapeut of het ziekenhuis blijkt dan niet altijd de beste recept. Soms komt de huisarts er in een gesprek met de patiënt achter dat een ‘welzijnsrecept‘ een betere oplossing zou zijn.

'Mensen krijgen meer zin en kleur in het leven' 


Welzijnscoach
Die patiënten kan de huisarts nu verwijzen naar een welzijnscoach van Figulus Welzijn. De welzijnscoach zoekt samen met de inwoner naar mogelijkheden waardoor hij beter in zijn vel komt te zitten. Een beweegactiviteit, samen eten of met anderen iets ondernemen, een nieuwe of oude hobby oppakken en het doen van vrijwilligerswerk zijn enkele voorbeelden. Juist omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn, werkt de welzijnscoach hierin nauw samen met lokale organisaties en verenigingen.

Meer zelfvertrouwen 
Praktijkondersteuners Astrid, van huisartsenpraktijk De Weef, en Anne Marie, van huisartsenpraktijk Het Station, zijn enthousiast: “We verwachten dat mensen zich gezonder voelen, dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en dat ze meer zin en kleur in hun leven zullen hebben. Want als mensen deel uitmaken van een sociaal netwerk en dingen kunnen doen die goed voelen, wordt het leven prettiger. Zo fijn dat mensen nu worden geholpen om die stappen te kunnen zetten naar meer kwaliteit van leven.”

Samenwerking ten behoeve van patiënt
Ook de huisartsen van de Whemerhof in Dinxperlo omarmen de manier van werken én roemen de samenwerking tussen alle partijen ten behoeve van de inwoners van de gemeente Aalten. “Wij werken van harte mee aan het project, ondanks de drukte in onze praktijk door de coronapandemie. We hopen dat het zal leiden tot minder ‘zorgen voor’ en meer ‘zorgen dat’. Dat mensen gecoacht worden om het roer te pakken als kapitein van het schip van hun leven. Dat mensen zich gezien en gesteund voelen en dat dit uiteindelijk leidt tot een groter welbevinden en gezonder gedrag.”