21. Run - Snow Patrol

21. Run - Snow Patrol

Run – Snow Patrol (2004)


Vriendschap

Muziek is voor mij een vorm van leven. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Als ik 's morgens beneden kom voor het ontbijt, gaat als eerste de cd-speler aan om iets af te spelen. En 's avonds voor het slapen, lees ik één van de vele boeken over muziek. Het maakt mij vrolijk en het geeft mij energie. Het leren kennen van iets nieuws, een nieuwe band, zanger of zangeres, dat is iets gaafs! Uitzoeken of ze nog meer uitgebracht hebben, waar ze vandaan komen en of het album te koop is. 

Ik ben opgegroeid boven een winkel met elektronica en muziek. Op de platenafdeling struinde ik rond, luisterend naar de nieuwe singles uit de Top40, cassettebandjes maken met die muziek, zodat ik die dan weer op mijn slaapkamer kon beluisteren. 

Muzikaal ben ik grotendeels opgevoed door Eric, mijn beste vriend, die in 2007 veel te jong is overleden. Hij leerde mij veel nieuwe muziek horen en we bezochten veel concerten samen. Het is zeer waardevol als je iemand in je leven hebt waarmee jij je liefde voor iets kunt delen. Tegenwoordig prijs ik mij gelukkig met een paar vrienden waar ik dat mee kan doen. 

Toen ik ergens in 2010 voor het eerst de live versie van ‘Run’ van de Schotse band Snow Patrol hoorde, werd ik gegrepen door de sfeer, de prachtige melodie en het feit dat het publiek het nummer woord voor woord meezong. Wat een prachtig nummer en het behoort tot één van mijn all-time favoriete liedjes. Het prachtige intro, die rustige en voor mij beklemmende manier van zingen, en dan die eerste tekstregel, "I'll Sing It One Last Time For You, Then We Really Have To Go", fantastisch! De wijze waarop dit liedje zich verder ontwikkelt, is voor mij verbluffend, kippenvel, tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel, elke keer weer.

Zonder dit te kunnen koppelen aan iets uit de actualiteit, wil ik dit liedje in ‘the spotlight’ zetten, want volgens mij is dit waar deze rubriek zich ook wel voor leent. En misschien gaat het deze keer wel om vriendschap en het kunnen delen van mooie dingen met elkaar. "Even If You Cannot Hear My Voice, I'll Be Right Beside You Dear." Zonder elkaar te zien, kan muziek verbindend zijn, prachtig toch!