Opkomst AZSV en Ajax. Foto Cor Hinkamp
Opkomst AZSV en Ajax. Foto Cor Hinkamp Photographer: Cor Hinkamp

Sportpark Villekamp kleurt rood-wit

Algemeen

AZSV-Ajax, een stukje historie

Door Karin Stronks

AALTEN - Op 6 juli 2021 is het precies tien jaar geleden dat landskampioen AJAX een oefenwedstrijd speelt tegen Aaltens lokale trots AZSV. Voetbalminnend Aalten en omstreken beleeft een dag, waarop nog steeds met een grote glimlach wordt teruggeblikt. Aalten Vooruit haalt met Hanno Jansen, één van de acht leden van het toenmalige organisatiecomité, herinneringen op.

“We waren al jaren bezig één van de top-drie clubs naar Aalten te halen. Dat leek onmogelijk, totdat er opeens op 25 maart bericht kwam. Of we interesse hadden in Ajax, we kregen zeven dagen bedenktijd. Het prijskaartje was fors, maar we besloten ervoor te gaan. En wat er dan op je af komt is enorm. Ik noemde het ‘circus Ajax’”, weet Hanno nog goed. Hij vervolgt: “In alles blijkt dan dat Ajax een professionele maar ook warme club is. De teammanager kwam twee keer de accommodatie controleren. Het gras moest op 2,2 cm worden gemaaid en vooraf gesproeid. De reclameborden achter de doelen moesten elders worden opgehangen, want daar moesten de clubsponsors Aegon en Adidas hangen. Cameraposities werden bepaald. En er kwamen allerlei merchandise-stands mee die maar liefst een half voetbalveld in gebruik namen.”

Twee weken van tevoren is de wedstrijd uitverkocht. Ruim vierduizend mensen bevolken de (extra) tribunes of staan langs de zijlijn. Tel daarbij op de aanwezige sponsoren en de circa 150 vrijwilligers: Sportpark Villekamp knapt uit haar voegen...

Grote namen
Ajax treedt aan met haar sterrenensemble. Maarten Stekelenburg, die een paar weken later zou vertrekken naar Rome, op doel. Verder onder andere Daley Blind en de Belgen Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, allemaal nu EK-deelnemers. Topaankoop Theo Janssen (nu EK-analist) en voorin Sulejmani. Andere namen: Enoh, Serero, Van Rhijn, Vermeer, Ooijer, Castillion en Boerrigter. Frank de Boer en Dennis Bergkamp zitten als trainersduo op de bank. Niet de minste namen, het is dan ook geen wonder dat AZSV met 0-11 verliest... “Die 0-11 had ik bijna goed voorspeld”, zegt Jansen met een glimlach. “Allerlei club- en supporters-sites belden voor informatie. Ik wist dat trainer Dennis van Toor voor een open wedstrijd ging. Als geintje gaf ik aan te hopen op een 1-11 nederlaag. Dan zagen de toeschouwers een mooie wedstrijd en veel doelpunten. Ons scorebord kon geen dubbele cijfers aan, dus er zou na 90 minuten 1-1 op het scorebord staan. Daar doe je het voor!”

Sigaretje in bestuurskamer
Na tien jaar herinnert Jansen zich nog altijd leuke details: “Theo Janssen, die na gewisseld te zijn even stiekem een sigaretje kwam roken in de bestuurskamer. Eén van onze gastdames, die me belde dat er een meneer Swart bij de ingang stond, die geen kaartje had en graag naar binnen wilde. Natuurlijk was Sjaak Swart, inmiddels een levende legende, welkom. Hij ging meteen, bloesje open, met diverse dames op de foto. De sportverslaggevers van gerenommeerde media zoals De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Parool, Trouw, Volkskrant, Gelderlander, Tubantia en Voetbal International die we lieten mee-eten van de aanwezige pastamaaltijd. Het Parool schreef de volgende dag een kort verslag over de wedstrijd, maar wijdde helemaal uit over de Aaltense gastvrijheid. Het verkeer in het centrum van Aalten, dat muurvast stond! En een gevalletje voetbalhumor. Onze lijnentrekker Bertus Beernink trok een paar dagen voor de wedstrijd proefstrepen. Keurig met haringen en touw had hij de lijnen strak uitgezet. Spelers van ons eerste hadden de haringen echter her en der wat naar links en rechts geplaatst. Bertus trok een fantastische kronkellijn…”

PSV
Hanno Jansen haalt nog een herinnering op: “In de zomer van 2012 kwam PSV op bezoek. Onder andere Dries Mertens (EK-Belg) en Jeremain Lens scoorden, maar de grote verrassing die avond was de destijds achttienjarige jongeling Memphis Depay. Hij scoorde vier keer. Een paar jaar later hadden we bijna Feyenoord gestrikt. Directeur Martin van Geel had al een halve toezegging gedaan, maar trainer Ronald Koeman had het laatste woord. Hij koos voor een wedstrijd tegen HHC Hardenberg.” De laatste jaren is het volgens Jansen bijna onmogelijk geworden om een absolute topper te strikken. “Al in 2011-2012 wilde Ajax slechts tegen twee amateurteams oefenen, daarna trokken ze meteen de grens over om tegen profclubs te spelen. En 40.000 à 50.000 euro is voor AZSV waanzinnig veel geld, je moet het toch allemaal maar zien terug te verdienen. Voor Ajax is zo’n bedrag met al haar Champions League-inkomsten een schijntje. Natuurlijk zou AZSV nog graag eens tegen Ajax of Feyenoord willen oefenen. Maar wat wij beleefd hebben, pakken ze ons nooit meer af!”