Deelnemers schrijven zich in voor de sponsorride. Foto: Karin Stronks

Deelnemers schrijven zich in voor de sponsorride. Foto: Karin Stronks 

‘Naar schatting ruim 2500 euro binnengehaald’

Algemeen

Sponsorride voor Pumptrackbaan

Door Karin Stronks

AALTEN – Op een stralende zonnige zaterdagmiddag, 3 juli, is de sponsorride, een sponsorloop op wielen, voor de Pumptrackbaan op sportpark Zuid verreden. Deelnemers skeeleren, fietsen of steppen mee onder toeziend oog van ouders, oma’s en opa’s. Dj Wimpie moedigt de jongeren aan met humoristische opmerkingen en opzwepende muziek. Michiel Stronks van Figulus Welzijn zit aan een picknickbank om de jeugdige deelnemers in te schrijven. Veel kinderen en jongeren brengen een vast bedrag mee, anderen ontvangen een gift van sponsoren per rondje. Na de sponsorride mogen deelnemers een proefrit maken op de gloednieuwe pumptrackbaan in aanleg. “Alleen vandaag mag dat! De werkzaamheden aan de pumptrackbaan zijn nog niet afgerond”, zegt Dianne Heezen, voorzitter van de stichting sportpark Zuid.

Blij
Vanaf 13.00 uur kunnen kinderen en jongeren zich aanmelden om mee te doen aan de sponsorride. Rond de klok van kwart voor twee hebben zich zo’n veertig deelnemers gemeld. Michiel zit in de schaduw aan een picknicktafel, naast hem staan een Figulus Welzijn banier en een melkbus voor een vrijwillige bijdrage. Hij glimlacht: “Het gaat heel goed zo! Veel kinderen hadden al een formulier ingeleverd, zij worden gesponsord door familie, buurt of vrienden, en ontvangen een bedrag per rondje. Er komen ook deelnemers die een vast bedrag meebrengen. We zijn met alle donaties blij!”

Boost
Boudewijn Inja en Richard te Selle van BrichbouW sportondersteuning hebben met cliënten een paar ronden gemaakt. “Onze doelgroep was zo enthousiast en trots dat ze waren om mee te doen!” Kinderen en jongeren doen mee op stepjes, mountainbikes, racefietsen of op skeelers. Dj Wimpie geeft commentaar: “Oh, kijk, deze deelnemer is al op een ronde gezet! Zet hem op! Oh, kunnen jullie nog even zwaaien als je langskomt!” Hij draait opzwepende muziek om de sportievelingen een boost te geven. Bij de enorme Kanjers voor Kanjers boog krijgen deelnemers een stempel, maximaal tien rondjes mogen ze rijden. Onderweg geeft een verkeersregelaar de kinderen een high-five. Na afloop mogen de sponsor-riders een voorproefje beleven op de pumptrackbaan. Alleen vandaag, de baan is nog niet helemaal klaar voor gebruik.

Inzet
“Door onder andere subsidies van LEADER, Bosa, een grote donatie van hoofdsponsor Rose Bikes Bocholt en giften van een groot aantal gulle sponsoren is 93 % van de totale kosten van € 140.000, - gedekt en willen we met deze sponsorride de laatste 7 % kunnen bekostigen. Zodat alle inwoners en verenigingen uit Aalten gebruik kunnen maken van deze geweldige baan.” Stronks schat de opbrengst van de sponsorride van deze zonnige middag op ruim 2500 euro. Hij zegt: “Kinderen en jongeren die meedoen beseffen nu dat het aanleggen van de pumptrackbaan veel geld kost. Door de inzet van de kinderen en jongeren is de baan ook een beetje hun verantwoordelijkheid, alsof de pumptrackbaan een beetje van hen is.”

Laagdrempelig
Een pumptrackbaan is een verhard parcours met veel hoogteverschil en uitdagende bochten. De baan die op sportpark Zuid wordt aangelegd is ontworpen door Joost Wichman, oud- wereldkampioen Fourcross, en volgens de richtlijnen van de KNWU. De baan kan worden benut als officiële wedstrijdbaan. Pumptrack is een laagdrempelige sport, iedereen kan meedoen, op BMX-fietsen, stepjes, crossfietsen of zelfs skateboards en loopfietsjes.

Na de sponsorride mogen deelnemers de pumptrackbaan, in aanleg, uitproberen. Foto: Karin Stronks