Max Smeekens, Jonneke Gerritsen en Wim Jansen (vlnr) van Con Spirito. Foto: Frank Vinkenvleugel

Max Smeekens, Jonneke Gerritsen en Wim Jansen (vlnr) van Con Spirito. Foto: Frank Vinkenvleugel

Con Spirito wil met versterking weer aan de bak

De keel smeren en dan eindelijk weer zingen

DINXPERLO - De kelen worden na een lange lockdown weer gesmeerd, de leden van mannenkoor ‘Con Spirito’ gaan weer zingen. Niet op de plek waar we dat de afgelopen jaren van hun gewend waren maar op een nieuwe locatie, namelijk in de zaal van Old Dutch. In juli gaan ze weer vol goede moed beginnen en laten weer flink van zich horen.

Secretaris Max Smeekens en voorzitter Wim Jansen vertellen op het terras van Old Dutch dat het lang genoeg stil is geweest en dat ze er weer zin in hebben. ”Het heeft nu lang genoeg geduurd en het is fijn dat we weer kunnen beginnen. Voorheen hadden we Sportcentrum het Blauwe Meer als oefenlocatie maar in goed overleg hebben we er voor gekozen om over te gaan naar een andere locatie. Die is niet zo maar voorhanden en veel locaties zitten op onze vaste repetitie-avond vol. Bij Old Dutch werden we door Jonneke Gerritsen enthousiast ontvangen. We zijn dan ook blij dat we hier op de eerste dinsdag van juli kunnen starten met onze eerste oefenavond”, zegt Wim.

Regionaal koor
Het mannenkoor ‘Con Spirito’ bestaat al vanaf 1954 en heeft de nodige ontwikkelingen doorgemaakt met muzikale leiders die door de jaren heen het koor naar een hoger niveau hebben getild. Ben Simmes is de huidige dirigent en zijn zoon Julian is de vaste pianist, die het mannenkoor begeleidt. In 2019 heeft Con Spirito een geweldig jubileumconcert gegeven ter ere van het 65-jarig bestaan. ”In de loop der jaren is ‘Con Spirito’ uitgegroeid tot een regionaal koor met Dinxperlose roots. Max: ”Onze leden komen behalve uit Dinxperlo ook uit Breedenbroek, Aalten, Zevenaar, Didam, Zelhem, Suderwick en De Heurne. Dat zijn best veel plaatsen hier uit de Achterhoek”, geeft Max aan.

'Bij Old Dutch
werden we
door Jonneke
Gerritsen
enthousiast
ontvangen'


Wim: ”We heten van oorsprong Christelijk mannenkoor Con Spirito maar als je naar de samenstelling kijkt dan is er een verdeling van mensen die katholiek of protestant zijn en ook een deel dat geen bepaalde stroming volgt. We zien dat eigenlijk als een compliment voor Con Spirito dat het allemaal mogelijk is en we hopen ook het geen drempel voor mensen is om bij ons te komen zingen, iedereen voelt zich hier namelijk thuis en respecteert elkaar ongeacht of er sprake is van een kerkelijke achtergrond of niet.” Max knikt instemmend: ”We hebben een breed repertoire en zingen absoluut niet alleen kerkelijke muziek, maar juist ook moderne stukken of nummers van onder andere the Beatles of nummers uit musicals’. Daarnaast schuwt ‘Con Spirito’ de uitdaging niet om bijvoorbeeld Vivaldi’s ‘Gloria’ neer te zetten. Daar wordt flink op gestudeerd en vergt ook wel de nodige discipline, motivatie en inzet maar daar ontbreekt het de heren niet aan."

Beginnen
Wim: ”Voordat we op 6 juli beginnen met de eerste echte repetitie, komen we eerst de dinsdag ervoor al bij elkaar voor een soort van ‘kennismaking’. Na anderhalf jaar weer even kijken ‘wie wie’ is en het nieuwe seizoen even samen doornemen. Dan hebben we elkaar in ieder geval weer gesproken en weten we van iedereen weer hoe het er voor staat. Eigenlijk een soort van meeting, we zingen die avond nog niet. Op 6 juli willen we dan officieel beginnen met de wekelijkse repetities. De inloop is dan om 19.30 uur en om 19.45 uur willen we dan ook beginnen. We oefenen dan tot 22.00 uur. Er staan een aantal mooie concerten gepland voor dit jaar dus gaan we er weer voor.” Max vult aan: ”We verlenen ook nu weer waar mogelijk onze medewerking aan verzorgingstehuizen of ziekenhuizen, of zingen bij kerkdiensten. We streven naar twee grote concerten per jaar, en we werken alvast naar de kersdagen toe waar we een kerstconcert willen verzorgen en op 17 december de grote kerstboom in het centrum van Dinxperlo ‘in het licht gaan zetten’. Tevens zijn er plannen om in 2022 mee te doen aan het korenfestival in Kampen dus nog genoeg om je op te verheugen en genoeg om voor te oefenen."

Deel je zangtalent
Ongetwijfeld loopt er nog heel wat zangtalent rond in Dinxperlo en omstreken. Mensen die onder de douche een aardig deuntje durven te zingen maar dit eigenlijk nog niet publiekelijk hebben gedaan. "Je hebt nu anderhalf jaar de tijd gehad tijdens de lockdown om je keel te smeren dus een geweldig moment om je zangtalent te delen en mee te zingen bij ‘Con Spirito’", meent Wim. ”We kunnen altijd nieuwe leden gebruiken en je bent dan ook meer dan welkom. Je hoeft niet gelijk lid te worden maar laat je stem bijvoorbeeld eens testen door onze muzikale leider of zing eens een paar avondjes mee, dan weet je ook of het iets voor je is.”
De doelgroep is vanaf ongeveer45-50 jaar maar ook als men nog jonger is en wil aansluiten, aarzel dan vooral niet. Zingen is gezond voor lijf en leden, zingen ontspant, zingen geeft energie en kan stress verminderen, weten ze bij Con Spirito. "Ook wordt gezegd dat zingen goed is voor de spieren, je luchtwegen en de longen, je verbeterd dus ook nog eens je conditie, wie wil dat nou niet? Redenen genoeg om eens langs te komen op dinsdagavond", weet Max. ”Mensen die vervolgens heel erg goed zijn, krijgen bij ons ook de mogelijkheid om te groeien en we helpen je ook om door te stromen naar hogere niveaus.”
Wim: ”Natuurlijk zijn het sociale aspect en de zogenaamde derde helft ook erg belangrijk. Je komt onder de mensen, bent lekker samen bezig en hoort ergens bij. We proberen leuke activiteiten te organiseren en we hebben in het verleden al heel wat leuke concertreisjes gemaakt, die zeker voor herhaling vatbaar zijn als de maatregelen het toestaan.”

'We kunnen
altijd nieuwe
leden
gebruiken
en je bent dan
ook meer dan
welkom'


Dus wie kan zingen, kan van zich laten horen op de eerste oefenavond op 6 juli van 19.45 tot 22.00 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur bij Old Dutch aan de Maurits Prinsstraat 28 in Dinxperlo.