De foto met als titel Licht en Ruimte. Foto: Dinie Wikkerink
De foto met als titel Licht en Ruimte. Foto: Dinie Wikkerink

Fotokunstenaar Dini Wikkerink exposeert in het Duitse Kassel

Algemeen

Minutieuze voorbereiding van fototentoonstelling

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Een eigen tentoonstelling in een galerie in de Duitse stad Kassel, bekend van de Documenta: dat overkomt een fotograaf niet vaak. Het is het gevolg van een tentoonstelling van kunstenaars uit Kassel vorig jaar september in de Koppelkerk. “Afgesproken was dat we zouden reageren op elkaars kunstwerken”, zegt Dinie Wikkerink, “en dat wij dan zouden exposeren in Kassel.” Door de lockdown verliep dat anders dan verwacht, maar deze maand kon de tentoonstelling van Wikkerink geopend worden.

Dinie Wikkerink is bij de liefhebber van fotokunst bekend als een van de leden van het Oostgelders Fotografen Collectief (OFC). De laatste foto-expositie van het collectief in de buitenlucht van het Vrijheidspark is nog steeds te zien. Die werd vorig jaar september geopend. De foto’s waren geïnspireerd door de eerste regels van een gedicht of boek. Het collectief exposeerde jarenlang met thematentoonstellingen bij de galerie Foto21 van Jos Betting. Die sloot eind 2018 omdat Betting andere plannen had. Tegenwoordig exposeert het fotocollectief in oerkroeg Schiller, waar veel minder ruimte beschikbaar is. Door de lockdown hangt daar nog steeds een fototentoonstelling van net voordat de tweede lockdown eind 2020 inging.

Kunstrijder
Wikkerink is betrokken geraakt bij de Kunstrijders, een Achterhoeks collectief van zes kunstenaars. Die organiseren samen tentoonstellingen en andere artistieke activiteiten. Het collectief bestaat niet alleen uit fotografen. “Ik heb ze leren kennen tijdens een soort van culturele middag.” De Kunstrijders raakten in contact met de kunstenaarsgroep Kunstbalkon uit Kassel. De eerste groepstentoonstelling was in de Koppelkerk. Tijdens “Ontmoetingen/Begegnungen” exposeerden de Kasselse kunstenaars. Afgesproken was dat de zes Kunstrijders dit jaar in Kassel zouden exposeren, waar zij konden reageren op het werk van hun Duitse collega’s. Dat is maar ten dele door gegaan, omdat door de coronaregels het risico bestond dat de tentoonstellingen in verschillende galeries alleen maar digitaal te bezichtigen zou zijn. “Alleen maar een filmpje vonden de andere Kunstrijders te weinig.”

De tentoonstelling van Wikkerink maakt onderdeel uit van het Galeriefest. Kassel kent zo’n 30 galeries en daar exposeren nu Duitse kunstenaars en enkele buitenlandse. Dinie Wikkerink is gekoppeld aan de Kasselse kunstenaar Sabine Stange. Zij is net als Wikkerink in haar werk geïnspireerd door licht. “Deze overeenkomst en ook de verschillende uitwerkingen maakt het tot een mooi project. Ik vind mijn licht vaak op objecten of in lege ruimtes, Sabine is geboeid door lichtreflecties op water.” Wikkerink heeft van afstand de tentoonstelling zelf ingericht. Inrichten van tentoonstellingen deed ze ook voor het Fotocollectief. Dat was elke keer precisiewerk. “De foto’s moeten in de juiste samenhang en op de goede plek worden opgehangen.” Op de tentoonstelling in Kassel heeft ze zich goed voorbereid. “Op Google heb ik gekeken hoe de expositieruimte in elkaar zit. Hoe passen de foto’s in de ruimte? Daarna heb ik een keuze gemaakt en het minutieus voorbereid. Het is precies zo uitgevoerd als ik wil.”

Eigen stijl
Dinie Wikkerink volgde van 1988 tot 1993 de deeltijdopleiding schilderen en fotografie aan de kunstacademie in Enschede. “Daar kregen we de opdracht om drie maanden lang elke dag vijf foto’s te maken. “Wat zie je nou” was daarbij de vraag. Langzaam kwam er toen iets eigens boven drijven. Door de scholing heb ik een eigen stijl gevonden.” Het fototoestel heeft ze altijd paraat. Op dit moment maakt ze dagelijks een wandeling door Bredevoort en rondom de Slingeplas. “Dat wil ik een jaar volhouden.” Een keuze uit de foto’s zal ongetwijfeld geëxposeerd worden. Deze week gaat ze de tentoonstelling, die nog tot en met 4 juli is te zien, bekijken in Kassel. “We kregen pas vrijdag bericht dat het kon. Daardoor kan ik toch nog zelf kijken.”

De ingerichte tentoonstelling in Kassel. Foto: via Dinie Wikkerink