Een sfeerimpressie in de synagoge. Foto: Eva Schipper

Een sfeerimpressie in de synagoge. Foto: Eva Schipper

Bijzondere expositie in Synagoge Aalten

Algemeen

AALTEN - In de synagoge van Aalten is de komende maanden een bijzondere expositie te zien. Het zijn tekeningen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen kunstenaar Leo Kok en foto’s van de zoon van zijn na de oorlog hertrouwde weduwe.

Leo Kok was kunstenaar en werd net zoals vele anderen door de Duitsers naar meerdere concentratiekampen vervoerd. In Kamp Westerbork was hij getrouwd met verpleegster Kitty de Wijze. Hij overleed zes dagen na de bevrijding van kamp Mauthausen, op 22 -jarige leeftijd. Zij overleefde de kampen en hertrouwde na de oorlog.
Haar zoon Jaap Nijstad, die kunsthistoricus is, besloot dezelfde reis te maken als Leo, wiens tekeningen bewaard waren gebleven.Tijdens die reis maakte Jaap samen met zijn vrouw Jopi Nijstad-Beumkes foto’s. Jaap en Jopi combineerden deze twee vormen van kunst in een expositie: ‘Het is maar wat je wil zien… of niet…’. Deze bijzondere expositie loopt van 30 juni tot 9 september.
De tentoonstelling in de Synagoge van Aalten is verder te bezichtigen in de herfstvakantie (week 42 en 43) en op de Open Monumentendag, zaterdag 11 september. Ook scholieren worden van harte uitgenodigd om de expositie te bekijken.
De Synagoge aan de Stationstraat 7 is op woensdag van 13.30 tot 16.30 uur geopend en op donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Reserveren is niet nodig, maar er geldt wel een maximum van tien à twaalf mensen in de synagoge. De entree bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar één euro.