De gemeenteraad van Aalten neemt op 12 juli een besluit over het Uitnodigingskader Zon en Wind. Foto PR

De gemeenteraad van Aalten neemt op 12 juli een besluit over het Uitnodigingskader Zon en Wind. Foto PR

Beelden

Algemeen

Beelden

De hedendaagse mens denkt in beelden die vaak meer zeggen dan duizend woorden. Toch is het voor een goede beeldopbouw ook noodzakelijk om je te verdiepen in het geschreven en gesproken woord. Op 21 en 23 juni zat een selectie van raadsleden van de gemeente Aalten gereed in het gemeentehuis voor de beeldvormende raadsvergaderingen over het Uitnodigingskader Zon en Wind (UKZW).
Nadat eerder al een recordaantal van 165 schriftelijke zienswijzen was ingediend en er een drietal digitale informatiebijeenkomsten was gehouden was dit de laatste mogelijkheid voor de bewoners om de raadsleden te informeren. Op 28 juni zal er een oordeelvormende vergadering volgen waarna de raad op 12 juli een besluit zal nemen over het bijgestelde UKZW.
Er was een tiental insprekers aangemeld die elk vijf minuten spreektijd kregen om vervolgens inhoudelijk bevraagd te worden door de raadsleden. Een buurtbewoner gaf aan last te hebben van de windmolens maar ook van de schietbaan en hondenclub. Het raadslid van de VVD vroeg of de bewoner ooit geklaagd had maar die gaf aan dat er een vergunning verleend was door de gemeente en klagen dus zinloos was.
De voorzitter van Hagenwind kwam vertellen dat het huidige park echt goed voor het milieu is en dat er nog nooit klachten waren ontvangen. Bewoners van de buurtschappen zijn nu eenmaal niet zulke klagers. De raadsleden moeten zich echter realiseren dat de naoberschap in de buurtschappen vaak hecht is en dat er allerlei gevoelige onderlinge verbanden zijn. Men is familie, men pacht of verpacht land en men deelt lief en leed met elkaar. De windboeren hebben voor veel bewoners iets weg van de rijke ‘Scholtenboeren’ zoals we die uit het begin van de vorige eeuw kennen.
Het D66-raadslid vroeg aan Hagenwind of er zonnevelden aan de voet van de molens konden komen zodat het door hen in de krant gepromote ‘energielandschap’ vorm zou kunnen krijgen. Hij wilde ook weten of participatie van bewoners dan ook een optie zou zijn. Hij kwam van een koude kermis thuis want Hagenwind gaf aan daar toch echt niets in te zien. Een huisarts uit Lichtenvoorde gaf aan dat hij zich zorgen maakte over de gezondheid en het welzijn van de inwoners van zijn gemeente. Het PP-raadslid had zijn extra sterke klimaatbril weer op en vroeg of de mensen die omkwamen door klimaatverandering niet veel belangrijker waren dan mensen uit Lichtenvoorde. De PP lijkt koste wat kost voor de bouw van 180 meter hoge windturbines te zijn. Dat verwacht je eigenlijk niet van een partij met SP-gedachtengoed.
Met de bouw van windmolens op land is anderhalf miljard euro subsidie gemoeid die naar de aandeelhouders van de buitenlands energiemaatschappijen vloeit en dus niet naar de bijstandsmoeder en het oplossen van de woningnood. De voorzitter van Hagenwind vertelde trouwens ook nog iets opmerkelijks. Door het verlengen van de wieken van de huidige molens kan 20 procent meer elektriciteit worden opgewekt en kunnen maar liefst 12500 huishoudens in Aalten van groene stroom worden voorzien. Het vervangen van de huidige molens is volgens hem ook niet duurzaam en pure kapitaalvernietiging. Ze kunnen nog zeker tien tot vijftien jaar mee.
De wethouders hebben dus door het bijstellen van het UKZW door op termijn alleen windturbines in Aalten toe te staan op de huidige plek een duurzame keuze gemaakt. Laten we hopen dat onze gemeenteraadsleden ook de wijsheid hebben om het schrikbeeld van 180 meter hoge windturbines in ons unieke Achterhoekse landschap pal naast het natuurgebied het Goor als waanbeeld af te doen.

B.G. ten Pas
Bestuurslid Platform Zon & Wind het Goor (PZWG)

Afbeelding