De wethouders voerden vanaf een tafel in het gemeentehuis digitale gesprekken met bewoners. Foto: Bernhard Harfsterkamp

De wethouders voerden vanaf een tafel in het gemeentehuis digitale gesprekken met bewoners. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wethouders bundelen gesprekken over sociaal domein

Algemeen

“Mooie manier om in de toekomst vaker toe te passen”

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – De wethouders Hans te Lindert en Joop Wikkerink voerden de afgelopen tijd gesprekken met willekeurig gekozen bewoners uit de gemeente over hun ervaringen met zorg en welzijn. Vanwege de beperkingen moesten die gesprekken nog digitaal gevoerd worden. De wethouders maakten zelf verslagen van de gesprekken, die nu zijn gebundeld in een boekje.

“Actieve participatie en waardevolle inzichten”
Een papieren boekje is het niet, het is een e-zine, oftewel een elektronisch magazine, dat via een QR-code kan worden opgeroepen, maar ook op de website van de gemeente kan worden ingezien. Wethouder Joop Wikkerink laat met trots een kaartje zien, waarop de beide wethouders “iedereen voor de actieve participatie en waardevolle inzichten” bedanken. De aanleiding om gesprekken met de bewoners te voeren is dat er een nieuwe nota voor het sociaal domein wordt opgesteld. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Jeugdwet en de Participatiewet worden samen vaak het sociaal domein genoemd. “Het mooiste is dat de inwoners zelf mee kunnen schrijven aan zo’n nota”, zegt wethouder Te Lindert.

Deelnemers willekeurig gekozen
Om de informatie op te halen zijn tien tafels uit de bevolking samengesteld. De deelnemers zijn willekeurig gekozen. “Ook hebben we enkele mensen gericht benaderd”, zegt Wikkerink. Het waren zeker niet de “usual suspects”, de mensen die altijd komen als de gemeente plannen wil bespreken. De vragen “wat moet de gemeente doen”, “wat gaat goed” en “wat kan beter” waren het uitgangspunt. Maar er was alle ruimte om vrijuit te praten. Omdat de gesprekken nog digitaal gevoerd moesten worden zaten de deelnemers thuis achter hun computer. ”Daardoor voelden ze zich op hun gemak”, zegt Wikkerink. “Ze vertelden veel uit zichzelf en er waren ook emotionele momenten. Bij doorvragen kwam er soms meer op tafel. Mensen zeiden vaak dat ze niet wisten waar ze hulp kunnen krijgen. Het laat zien dat we nog zichtbaarder moeten worden.”

Tien tafelgesprekken
In totaal zijn er tien digitale tafelgesprekken gevoerd. “Zeven tafels waren met de inwoners”, zegt wethouder Te Lindert. “Tafel acht betrof de kindergemeenteraad, tafel negen de gemeentelijke medewerkers en tafel tien Estinea. Aan elke tafel deden tien mensen mee. In totaal hebben we dus met honderd mensen gesproken.” Vooraf zou je misschien verwachten dat oudere deelnemers moeite zouden hebben met een digitaal gesprek. “Het lukte allemaal”, zegt Wikkerink. Er waren wel enkele mensen achter de hand om te helpen als er wel problemen waren geweest. Vooraf had soms een medewerker van Figulus alles goed ingesteld.

Wethouders schreven zelf verslagen
De wethouders hebben zelf verslagen van de gesprekken geschreven. Die verslagen zijn nu gebundeld in de e-zine. “Het boekje is een impressie van hoe wij het hebben ervaren”, zegt Wikkerink. “Er zijn ook verslagen gemaakt door de medewerkers”, zegt Te Lindert, ‘Die worden gebruikt bij het opstellen van de nieuwe nota. De wethouders zijn enthousiast over deze manier van gesprekken voeren. “Het is een mooie manier, die we in de toekomst vaker kunnen toepassen”, zegt Wikkerink. Natuurlijk zal er dan weer meer met mensen rondom een echte tafel gesproken worden gesproken. Er kan ook voor een mengvorm gekozen worden. Omdat bleek dat veel deelnemers zich bij de digitale gesprekken vanuit huis op hun gemak voelden, zou dat juist een vorm zijn om vaker te gebruiken.

Het e-zine wordt op maandag 28 juni om 16.30 uur uitgereikt aan vertegenwoordigers van de tien tafels. Het is in te zien op www.aalten.nl/meedoen