18. Forever Young - Alphaville

18. Forever Young - Alphaville

Forever Young – Alphaville (1984)

Eeuwige jeugd!

Begin april ben ik 53 jaar jong geworden en ik betrap mij er de laatste tijd op dat ik melancholischer word. In deze snelle tijden denk ik vaker terug aan de tijd dat ik nog geen verantwoordelijkheden had. De tijd dat mijn lieve ouders ervoor zorgden dat mijn leven soepel verliep. Het enige dat ik moest doen, was naar school gaan, luisteren en gehoorzamen. Mijn leven was onbekommerd, ik kon mijn gang gaan en met tegenslagen kreeg ik nagenoeg niet te maken.

Naarmate je ouder wordt gebeurt dat natuurlijk wel. Er overlijden steeds meer bekenden, door ziekte of onverwacht. Op die momenten bekruipt mij het gevoel dat ik ook ouder word, ik niet het eeuwige leven heb en dat ik op een gegeven moment mijn geliefden achter zal moeten laten. Gelukkig gaat dat gevoel bij mij ook redelijk snel weer weg, maar toch blijft er iets in mij knagen. Recent hoorde ik van het overlijden van leeftijdsgenoten en toen kwam het weer terug. Mijn gedachten gingen terug naar mijn lagereschooltijd. Hoe zag ons leven er toen uit? Was het allemaal zoveel eenvoudiger? Geen internet en weinig televisie, ik had geen weet wat er zich in de wereld afspeelde. Mijn wereld was klein, beschermd en veilig. Zou ik terug willen naar die tijd? Soms wel, maar ik vind het ook mooi dat ik de ontwikkeling van zoveel dingen heb mogen meemaken.

Alphaville is een Duitse synthesizer-band die in 1984 met drie hits in de hitparade kwam. ‘Forever Young’ was de derde en dus laatste. Deze prachtige melodieuze ballad heeft een mooie en een voor mij passende tekst. ‘Let Us Die Young Or Let Us Live Forever, We Don't Have The Power, But We Never Say Never.’ Deze vertaal ik met dat wij er niets over te zeggen hebben, het overkomt ons toch wel. ‘Do You Really Want To Live Forever?’, zou je eeuwig willen leven? In goede gezondheid misschien wel, maar daarvoor krijgen we geen garanties. Over ‘I Want To Be Forever Young’ kan ik in ieder geval ontkennend op reageren, dat wil ik niet. De dood hoort helaas bij het leven, al komt die vaak genoeg op een ongewenst moment.