I CAN Wounded Warriors Cycling Team, klaar voor de fietstocht rondom Aalten. Foto: PR
I CAN Wounded Warriors Cycling Team, klaar voor de fietstocht rondom Aalten. Foto: PR

‘Je hoofd leegmaken met lotgenoten’

Fietsen met I CAN Wounded Warriors Cycling Team

Door Karin Stronks

AALTEN – Veteranen ‘met een kras’ kunnen zich aansluiten bij het I CAN Wounded Warriors Cycling Team (ICWWCT). Door heel Nederland worden periodiek fietstochten of sponsortochten gehouden voor veteranen, voor mensen die naar (vredes)missies uitgezonden zijn geweest. Voor veteranen die in de ‘burgerwereld’ veel moeite hebben om hun draai te vinden, veteranen met PTSS (posttraumatisch stress stoornis) betekenen deze momenten veel. Ze trekken op met ‘maatjes’, met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, met oud-militairen die elkaar volledig begrijpen. Buddy’s, veelal mensen die nog dienen of met een defensie-verleden, fietsen mee, zij begeleiden de veteranen.

Op een van de eerste warme dagen is in de Achterhoek, vanuit Aalten, een fietstocht voor het ICWWCT uitgezet. De veteranen kunnen kiezen uit twee afstanden, de duursporters fietsen een ‘lus’ extra. In gesponsorde tenues, met het logo ICWWCT en de tekst ‘gewond maar niet verslagen’ bij de fysiek-en/of mentaal gewonden op de rug, stappen de mannen en een enkele vrouw op de wielrennersfiets en trappen door het Achterhoekse glooiende landschap. Onderweg komen al gesprekken op gang. Waardevolle dagen zijn het voor de veteranen. “We hebben het gemist. Door de maatregelen rondom corona konden we lange tijd niet samen fietsen. Gelukkig mogen we weer”, zegt een veteraan met een onmiskenbaar Limburgs accent.

‘Na zo’n
fietstocht ga
ik met een
super-gevoel
weer naar huis’

Ze komen uit heel Nederland, de fietsers. Ook mensen die vanwege een blessure niet meefietsen komen aan voor de ‘derde helft’. Er worden na de fietstocht broodjes, koffie, thee of frisdrank genuttigd. En gesprekken komen op gang. Een van de fietsers toont zijn tatoeages met een symbolische betekenis. “Als het niet goed gaat kijk ik er even naar…” Aaltenaar Henk Lankhof heeft deze tocht uitgezet en de mensen bij elkaar getrommeld. Hij zegt: “Na zo’n fietstocht ga ik met een super gevoel weer naar huis.” De saamhorigheid is duidelijk voelbaar. Het is een ontmoeting met een lach en ook tranen. Een ontmoeting met vertrouwen en respect. Er worden harde woorden gesproken en woorden van troost. Aan een half woord hebben de veteranen vaak genoeg, en er is begrip, ze delen dezelfde gevoelens. En ze zijn samen terug in het verleden, ze herbeleven de vaak traumatische situaties die ze moesten doorstaan.

Buddy’s
De fietsende veteranen worden begeleid door ‘buddy’s’, mensen die hebben gediend of die nog werken voor defensie. Een van deze buddy’s is Vincent Volmer, zelf ook veteraan. “Zes jaar geleden heb ik de Wounded Warriors ontdekt via Social Media. Ben zelf fervent fietser en las dat er een fietstocht naar Sarajevo werd georganiseerd om op deze manier veteranen op een sportieve manier met hun trauma’s te leren omgaan. Dat trok me aan en ik dacht; misschien kan ik wel iets betekenen voor deze groep mensen.” De fietstocht naar Sarajevo, ‘Trappen tegen PTSS’ was een eenmalige actie. Vincent: “Maar het was zo’n indrukwekkend evenement en het smaakte voor veel veteranen naar meer! We hebben daarom in 2016 de vereniging ICWWCT opgericht en sponsoren weten te vinden. We gaan regelmatig met onze groep op pad, door heel Nederland worden mooie routes uitgezet. Het is een fijn en sociaal gebeuren waar we allemaal erg naar uitkijken.”

De veteranen van ICWWCT fietsen niet alleen samen routes maar doen ook mee aan evenementen rond 4, 5 mei en andere activiteiten. Vincent geeft aan: "Zo fietsen we de recreatieve tocht van de Amstel Gold Race en met de Ronde van Vlaanderen mee. Moet je je voorstellen, veel veteranen met een kras hebben er moeite mee om onder de mensen te komen. Wat een overwinning zij behalen door alleen al hieraan mee te doen!” In 2019 is een zogenaamde Wounded Warriors Life Ride (WWLR) gehouden van Normandië naar Oirschot, ter ere van de Prinses Irene Brigade, onderweg zijn bij de zes monumenten een krans gelegd. "Dit jaar wordt de Freedom Ride, die normaliter op 5 mei wordt verreden, naar 4 juli verplaatst. Hieraan doen wij ook mee. We proberen om het jaar een groot fietsevenement te organiseren om aandacht te vragen voor de gewonde veteranen, voor PTSS. Het geeft ons veel voldoening, we willen graag op deze manier laten zien dat we er zijn…”

https://www.woundedwarriors.nl/