Wethouder Wikkerink hoopt op veel aanvragen voor financiën steun bij opzetten activiteiten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Wikkerink hoopt op veel aanvragen voor financiën steun bij opzetten activiteiten. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wethouder Wikkerink hoopt op activiteiten die voor 'reuring' zorgen

Snel weer muziek-uitvoeringen en andere activiteiten organiseren

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Er is extra geld beschikbaar voor activiteiten en initiatieven van verenigingen en instellingen. Het is een tijdelijke subsidieregeling in het kader van de coronacrisis. Wethouder Joop Wikkerink hoopt dat de regeling er aan bijdraagt dat er weer wat wordt georganiseerd “om opnieuw reuring in de samenleving te brengen.” Na ruim een jaar waarin weinig mogelijk was, hoopt de wethouder op veel initiatieven.

Samenleving weer openbreken
Muziek- en sportverenigingen en sociaal-culturele instellingen, maar ook gemeenschapshuizen kunnen gebruik maken van de subsidieregeling. “De regeling heeft een sociale insteek”, zegt wethouder Wikkerink. “We willen graag dat de inwoners elkaar weer ontmoeten bij activiteiten. Het kan de samenleving weer openbreken.” Omdat de coronacrisis nog niet ten einde is, zijn er nog steeds beperkingen. Er moet nog anderhalve meter afstand gehouden worden, waardoor er minder bezoekers bij een activiteit zullen kunnen komen. Ook is er nog aarzeling bij oudere vrijwilligers om hun werkzaamheden weer op te pakken. “Het is moeilijker om iets te organiseren”, zegt Wikkerink. “Om dat gemakkelijker te maken is er deze tijdelijke regeling.”

Verenigingen en instellingen hebben zichzelf gered tijdens coronacrisis
Er was al wel een regeling voor verenigingen en organisaties, die door de coronaperikelen in problemen zouden kunnen zijn gekomen. “Daar heeft niemand een beroep op gedaan”, zegt Wikkerink. “De verenigingen en instellingen hebben het zelf kunnen redden.” Zo was er weinig sprake van ledenverlies. De wethouder heeft regelmatig met de verenigingen en instellingen gesproken om op de hoogte blijven van hoe het ze verging. “Bij de muziekverenigingen willen ze graag weer beginnen, nadat de “toeter” een jaar in de koffer is gebleven.” Wikkerink hoopt dat deze verenigingen snel weer concerten gaan organiseren. Daarbij maken zij misschien kosten, die niet helemaal vergoed kunnen worden met de entreegelden. Dan kan de tijdelijke subsidieregeling helpen. “Van de kosten kan 75 procent vergoed worden tot een maximum van 3.000 euro. Bij een goede motivatie kan het zelfs iets meer zijn”, zegt wethouder Wikkerink. Ook is er een garantstelling mogelijk.

Al aantal aanvragen in de pijplijn
Een mooi voorbeeld vindt de wethouder het initiatief van de Koppelkerk. Omdat er minder mensen, maximaal 40, in de zaal kunnen organiseert de culturele instelling de activiteit ook via een live-stream, zodat er meer mensen van kunnen genieten. Omdat dit meer geld kost heeft de Koppelkerk hiervoor een extra subsidie van de gemeente krijgen. Wethouder Joop Wikkerink hoopt op activiteiten van bijvoorbeeld muziek- en sportverenigingen samen. Evenementen in de zomer kunnen eveneens een bijdrage krijgen, al moeten ze niet worden georganiseerd door commerciële bedrijven. “Er zitten al wel een aantal aanvragen in de pijplijn voor concerten en muziekuitvoeringen.” Maar de wethouder hoopt op veel meer. “Deze subsidieregeling is echt bedoeld om veerkracht en vernieuwing te stimuleren.”