De Oosterkerk met gedenkraam. Foto: PR
De Oosterkerk met gedenkraam. Foto: PR

Waardig afscheid van de Oosterkerk

AALTEN – In de maand juni neemt de Protestantse Gemeente Aalten (PGA) op gepaste wijze afscheid van de Oosterkerk. Er zijn momenten gepland waarop de Aaltense bevolking nog even de kerk kan binnenlopen, er worden twee cd’s met orgelmuziek en een prachtig herinneringsboek uitgebracht. En dan, op 27 juni, volgt de afscheidsdienst waarin predikant Hendrik Jan Zeldenrijk zal voorgaan. Op 1 juli komt de Oosterkerk in handen van de nieuwe eigenaar en krijgt het kerkgebouw een nieuwe bestemming.

Door Karin Stronks

Nog een laatste keer door de kerk lopen, plaatsnemen op de vertrouwde plek, nog even met de ogen dicht genieten van de orgelmuziek die door de Oosterkerk galmt. Nog even het prachtige glas-in-lood raam in alle rust bewonderen, een blik van verwondering werpen op het imposante orgel. Nog een laatste keer de sfeer in de kerk proeven, een moment van stilte beleven, herinneringen ophalen. Na de overdracht blijven het orgel en het gedenkraam intact. De rest van het binnenwerk zal een metamorfose ondergaan, er worden zorgappartementen gerealiseerd.

Afscheid van de kerk
De commissie Afscheid Oosterkerk, waarin voorzitter Henk te Paske, Jan Willem Duenk van het college van kerkrentmeesters, archivaris PGA Herman Onnink, grafisch vormgever Ben Lammers, cantororganist Harry van Wijk en Tiny Oosterink namens stichting Kerkvenster zitting hebben, heeft een serie activiteiten op het programma staan in de maand juni, de laatste maand dat de Oosterkerk in handen is van de PGA. “Vanwege de maatregelen rondom corona waren de meeste kerkdiensten online, dus zonder bezoekers. Om mensen gelegenheid te geven om afscheid te nemen van ‘hun’ kerk, is de Oosterkerk opengesteld op zaterdag 19, woensdag 23 en zaterdag 26 juni van 13.00 tot 16.00 uur en op maandag 21 en donderdag 24 juni van 18.30 tot 20.30 uur. Er zal orgelspel te horen zijn op deze momenten en er staan speciale attributen tentoongesteld. Bouwbedrijf Klomps zal een tipje van de sluier oplichten wat betreft de verbouwing en een inkijkje geven hoe de zorgappartementen eruit gaan zien”, vertelt Henk te Paske.

Oproep
Naast de ruime openstellingen worden in november twee cd's uitgebracht en een boek, een fraai naslagwerk over de Oosterkerk. Het herinneringsboek telt ongeveer 200 pagina's. Het bevat naast prachtige foto's onder andere verhalen en anekdotes van kerkbezoekers, bijzonderheden over het orgel en vanzelfsprekend zal in het boek de geschiedenis en betekenis van de kerk zelf en het gedenkraam worden opgetekend. Herman Onnink en vormgever Ben Lammers van de commissie Afscheid Oosterkerk houden zich bezig met het samenstellen van het herinneringsboek. Herman Onnink doet een oproep: "Mensen die een leuke herinnering aan de Oosterkerk hebben kunnen hun verhaal nog tot 5 juli mailen naar henk.tepaske@pgaalten.nl”

Herinneringsboek en cd's
De cd's, ‘klankdocumenten', bevatten compilaties van opnamen van kerkdiensten en orgelmuziek. Op de eerste cd zijn de organisten Hans te Winkel, Joop Ormel, Gerard Wesselink en Jan Stronks te horen. Op de tweede cd speelt Harry van Wijk een programma met muziek uit de orgelliteratuur, zoals dat geklonken heeft in de concerten die gegeven zijn in de Oosterkerk. Er zijn diverse muziekstukken te horen, waaronder het bekende en door velen geliefde stuk ‘Een vaste burg is onze God' van Jan Zwart. Voor het boek en de cd’s kunnen belangstellenden zich inschrijven. Het boek kost twintig euro, de cd’s vijf euro per stuk. Voor 25 euro kan men in het bezit komen van het boek en de twee cd’s. Een bestelformulier voor het boek en de cd’s is te vinden op de website www.kerkvenster.nl Rechtstreeks bestellen via e-mail; henk.tepaske@pgaalten.nl kan ook.

Bijzondere laatste dienst
De afscheidsdienst wordt gehouden op zondag 27 juni. Predikant Hendrik Jan Zeldenrijk zal voorgaan in deze allerlaatste en daarom zeer bijzondere dienst. Henk te Paske: “Hendrik Jan Zeldenrijk bereidt de dienst voor met een aantal mensen. Het zal geen droevige afscheidsdienst worden, we zijn heel blij dat voor het kerkgebouw een goede bestemming is gevonden. Uiteraard kunnen belangstellenden thuis de dienst volgen via www.kerkbeeldaalten.nl We zullen via onze uitgave KerkVenster van 18 juni en op de website de laatste ontwikkelingen bekend maken”, vertelt Henk te Paske.

En dan valt definitief het doek… De Oosterkerk krijgt na de verbouwing een nieuwe bestemming. De buitenkant, het orgel en het prachtige gedenkraam blijven behouden…

www.kerkvenster.nl

Overzicht Oosterkerk. Foto: PR
Oosterkerk, vanaf de preekstoel. Foto: PR