15 Miljoen Mensen - Fluitsma & Van Tijn (1)
15 Miljoen Mensen - Fluitsma & Van Tijn (1)

15 Miljoen Mensen – Fluitsma & Van Tijn (1996)

15 Miljoen Mensen – Fluitsma & Van Tijn (1996)

Juichen?

Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur en sinds 2014 is Nederland weer deelnemer aan een groot voetbal toernooi. Het uitgestelde evenement vindt plaats in een zomer met veel sport gebeurtenissen, zoals de Tour de France, Wimbledon en de Olympische Spelen. Genieten voor de sportliefhebber, een crime voor degene voor wie het gestolen mag worden.

Ik denk dat ik veel zal gaan zien, zeker de wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal, waarvan zondag de eerste te zien zal zijn, in Amsterdam tegen Oekraïne. Ik ben een relatief rustige supporter, kan vrij goed nuanceren en versier mijn huis niet in het oranje. Dat soort uitingen kan mij gestolen worden, maar snap wel dat het een vorm van saamhorigheid teweeg brengt. Natuurlijk was ik ook blij toen 'we' in 1988 Europees Kampioen werden, maar veel vaker was de teleurstelling groot, als 'we' werden uitgeschakeld. Vooral in 1998 toen penalty's de gang naar de finale, tijdens het WK in Frankrijk, blokkeerden en Brazilië beter was. Ik was daar een dag goed ziek van. Zoals zo vaak verlies je vaker dan dat je wint.

In 1996 verscheen voor een reclame het nummer '15 Miljoen Mensen' van Fluitsma & Van Tijn, met een volgens mij passende tekst en beschrijving van ons volkje. "Land Van Duizend Meningen", 'iedereen' is dan bondscoach, weet het beter dan Frank de Boer en wil dat dan ook verkondigen. "Het Land Waar Niemand Zich Laat Gaan, Behalve Als We Winnen, Dan Breekt Acuut De Passie Los, Dan Blijft Geen Mens Meer Binnen." Over dat laatste heb ik mij altijd verbaasd. Mensen die normaliter niets om voetbal geven, lopen voorop in de polonaise en zingen het hardst. Dat is wat winnen met je doet, dan maakt het niet uit waarmee, dan moet er gefeest worden.

Ik hoop dat Nederland ver komt, maar ik heb wel grote twijfels. Ik denk dat de selectie daar niet goed genoeg voor zal zijn, maar ik hoop natuurlijk wel dat het een succes zal worden. Hoe dan ook, ik zal nooit in de polonaise meelopen, daarvoor ben ik te weinig een feestbeest, te veel een nuchtere Nederlander, "Het Land Van Nuchterheid", ik voel mij daar wel in thuis.