Ingrid Lammers (midden) ontvangt uit handen van Richard Jongetjes en Elena Kock de Talentverbinder Award en de geluidsinstallatie. Foto: PR
Ingrid Lammers (midden) ontvangt uit handen van Richard Jongetjes en Elena Kock de Talentverbinder Award en de geluidsinstallatie. Foto: PR

Dokter M en de Zusters wint eerste Talentverbinder award

ACHTERHOEK – Maar liefst 49 keer opereerde dokter M tijdens de coronalockdowns en verblijdde daarmee honderden Achterhoekers. De operaties werden gratis en op vrijwillige basis uitgevoerd door de dokter en zijn zusters en brachten een lach op de gezichten van de ‘patiënten’. Afgelopen week ontvingen zij de Talentverbinder Award uit handen van Elena Kock en Richard Jongetjes.

Door Leander Grooten

Instituut voor Kunst en Cultuur Boogie Woogie initieerde enkele jaren geleden ‘Zingen aan huis en bed’ om het gemoed op te fleuren bij hen die niet uit hun huis kunnen als gevolg van ziekte, ouderdom of anderszins. Toen de pandemie begon, viel dat merendeels stil. Dokter M en de Zusters zocht naar de mogelijkheden en zag kansen in het zingen in tuinen van verzorgingscentra.

Afleiding van de lockdown
Dokter M is geen echte dokter. “Een muzikale medicijnman,” grapt ‘dokter’ Martin. Samen met de dames die als zijn zusters fungeren heeft hij in menig tuin van verzorgingscentra de harten verblijd. “De zusters hebben dat georganiseerd toen niemand meer op bezoek kon komen om verspreiding van het virus tegen te gaan.” In de buitenlucht, terwijl de bewoners op hun balkonnetjes zaten, bleek het prima te kunnen en effect te hebben. “De mensen hadden juist die afleiding nodig en het was ontzettend waardevol hieraan bij te dragen,” aldus Martin.

De vier ‘Zusters’ zijn Christine van Ens, Gerike Terwel, Ginette Gussinklo en Ingrid Lammers. Sommigen werken zelf in de geriatrie werken.

Talentverbinder Award
Sinds 2021 hebben de Aaltense Talentverbinders Richard Jongetjes en Elena Kock een award in het leven geroepen voor die organisatie of persoon die een positieve bijdrage levert. “Wij werken in het werkgebied welzijn, cultuur en sport en bewegen en hebben de focus op kinderen, statushouders, mensen met een beperking en ouderen. Daarnaast richten we ons op thema’s als armoede, eenzaamheid en dementie.” De award betreft een certificaat en een prijs ter waarde van 500 euro.

Mobiele geluidsinstallatie
Volgens Kock en Jongetjes was het niet moeilijk wie de allereerste award kreeg. "Zoveel mensen hebben genoten van de muziek van Dokter M en de Zusters. Ze hebben een stukje eenzaamheid verdreven tijdens de pandemie en hebben zich daar belangeloos voor ingezet.” Het gezelschap sjouwde van West naar Oost Achterhoek en leenden telkens ergens een muziekinstallatie. "Daarom krijgen zij een handzame lichtgewicht geluidsinstallatie, zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen, met natuurlijk het certificaat,” aldus Jongetjes.

Ook na corona
Het kwintet is vereerd met de award en erg blij met de prijs. Het zingen verveelt de vier dames en hun zingende dokter nog steeds niet. Dokter M en de Zusters zong ook voor de pandemie al voor senioren. “En we stoppen daar niet mee nu de piek is geweest”, besluit Dokter M. De geluidsinstallatie zal dan ook zeker van pas komen.

Informatie en aanmeldingen via Facebook, mail of telefonisch.

https://www.facebook.com/doktermendezusters/

Doktermendezusters@gmail.com

06-10057089