Gerben Grooten op het Mondriaanbankje bij Boogie Woogie. Foto: Han van de Laar
Gerben Grooten op het Mondriaanbankje bij Boogie Woogie. Foto: Han van de Laar

Boogie Woogie staat aan de vooravond van mooie plannen op het gebied van kunst en cultuur

‘Alle drempels moeten weg. We zijn er voor iedereen’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - De laatste paar dagen in Zuid Afrika waren voor Gerben en Mieke Grooten ronduit hectisch te noemen. Vooral toen minister-president Rutte aankondigde dat er vanaf zaterdag 23 januari vanwege het corona-virus geen vliegtuigen meer uit Zuid-Afrika mochten landen in Nederland. Gerben: “Voor de derde keer moest ik voor ons andere vliegtickets kopen. Daarnaast zou de verhuiscontainer pas op vrijdag komen. Gelukkig is dat goed gegaan en hadden we 2,5 maanden later onze spullen weer. Zelfs de auto heb ik die laatste dag nog hals over kop kunnen verkopen. Het geplande afscheid van ons viel in het water. Gelukkig konden we online nog wat goed maken.”

Wat trof je aan in Winterswijk?“Op maandag 1 februari ben ik volgens planning als directeur-bestuurder begonnen. Alhoewel we eerst nog wel tien dagen in quarantaine moesten. Maar vanwege de lockdown was er toch al bijna niemand in Boogie Woogie. Alleen het onderwijs-ondersteunend personeel. Maar ik ben meteen digitaal aan de slag gegaan om zo met iedereen kennis te maken. Ik heb met bijna alle 38 medewerkers afzonderlijk een wandelbespreking gemaakt. We zijn ‘vanuit huis’ een wandeling door de omgeving gaan maken van zo’n 2,5 tot 3 uur. Ik heb onder meer op de Holterberg, de Veluwe en in de Achterhoek gelopen. Ik kreeg zo een goed beeld van iedereen. Tevens heb ik geprobeerd mijn ambitie over te brengen. Te merken aan de enthousiaste reacties is dat goed gelukt. Overigens heb ik naast de kennismaking met medewerkers ook contact gelegd met de partijen waar we mee samenwerken, zoals de gemeente, provincie, ondernemers, jongeren, verenigingen en collega-instellingen. Inmiddels zijn we blij dat veel activiteiten weer zijn begonnen. De reuring is terug!”

Wat wil Boogie Woogie zijn?“Onze ambitie heb ik ook voorgelegd aan wethouder Henk Jan Tannemaat en de beleidsambtenaar. We zitten gelukkig op één lijn. Boogie Woogie is zoveel meer dan een muziekschool. Het is de cultuurmakelaar voor alles op het gebied van kunst- en cultuureducatie. Na afloop van een (wereldwijde) crisis vindt er vaak een herwaardering plaats van cultuur. Men heeft dan weer behoefte aan ontspanning, mentale revalidatie, speels leren en geestelijke verdieping. Daar willen wij ook aan bijdragen. We hebben in Winterswijk overigens op allerlei gebied zoveel talenten. Wij zijn er ook om die te laten ontwikkelen. Daarnaast gaan we allerlei netwerken opbouwen of verbreden, waardoor er kortere lijnen ontstaan en er meer mogelijk is.”

Hoe staat het met het cultuurkwartier?“Het is jammer dat de aanvankelijke plannen geen doorgang konden vinden, maar we gaan onverminderd en gemotiveerd door. Het is eigenlijk geen vraag meer óf er een nieuw gebouw komt, maar wanneer. Met het huidige gebouw kunnen we inhoudelijk en qua duurzaamheid niet de toekomst in. Het is een plicht om het te verduurzamen, maar dat kost zoveel geld en dan heb je nog niets nieuws. Nee, we gaan voor een multifunctioneel gebouw, samen met de bibliotheek met allemaal goede faciliteiten voor elke Winterswijker. Wat dat betreft lopen we nu inmiddels al zo’n tien jaar achter op de landelijke ontwikkelingen. Overal zie je nieuwe cultuurcentra. Voorbeelden genoeg. Winterswijk met zoveel talent mag niet achter blijven. De provincie erkent het belang van goede voorzieningen en volgens mij ook een ruime meerderheid binnen de gemeenteraad.”

'Het is eigenlijk geen vraag meer óf er een nieuw gebouw komt, maar wanneer'

Hoe wil Boogie Woogie worden gezien?“We zien ons zelf als cultuurmakelaar die wil verbinden. Zo willen we jong en oud bereiken door middel van kunst en cultuur. Het geven van muziek- en cultuureducatie op scholen vinden we ook erg belangrijk. In de afgelopen maanden, gedurende de lockdown, hebben we niet stilgezeten en ons volop gefocust op de mogelijkheden. We staan dan ook aan de vooravond van nieuwe mooie plannen. Reacties die we terugkrijgen op onze ideeën zijn positief. Uiteraard worden ook alle gebruikelijke muziek- en danslessen weer opgepakt. In samenwerking met RTV Slingeland verzorgen we inmiddels maandelijks op dinsdagavond een radioprogramma over kunst en cultuur en tweewekelijks na de zomer. We zijn daar net mee begonnen. Het programma is te horen van 18.00 tot 19.00 uur of via uitzending gemist. We gaan ook intensiever samenwerken met de musea. Zo geef ik op 25 juni in samenwerking met Villa Mondriaan een lezing over de Boogie Woogie periode in New York. Welke muziek was er in die tijd te horen etc. Dan vertel ik meteen ook over de twee beroemde schilderijen Victory Boogie Woogie en Broadway Boogie Woogie. Volgend jaar op 7 maart is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan geboren is en dan komen er in dat kader nog veel meer gezamenlijke activiteiten.”

Beschikt Boogie Woogie over voldoende mogelijkheden?“Ja en nee. We redden ons nu wel, maar zoals gezegd dient er wel een nieuw modern, goed toegerust gebouw te komen. Inmiddels hebben we ook een volledig professionele opnamestudio in de kelder gerealiseerd. Vanuit het podium wordt geluid en beeld naar beneden gezonden. Zo kunnen we mixen en opnames maken. Ideaal voor beginnende bandjes en songwriters om zo te leren hoe ze hun eigen productie kunnen maken. Ook voor orkesten en koren die onze zaal huren voor concerten en tegelijk cd of dvd opnamen willen maken. We begeleiden ze daar in, geven cursussen en workshops. Zo kan men zich individueel of in groepsverband ontwikkelen. Resultaten zijn tevens terug te vinden op ons YouTube kanaal. “

Hoe staat het met de beeldvorming?“We willen eveneens onze beeldvorming veranderen. Alle drempels moeten weg. Ook daarvoor is een nieuw gebouw noodzakelijk. Je kunt het dan zo inrichten dat het iedereen aanspreekt. Ik zelf houd me, samen met de bibliotheek, vooral bezig met het inhoudelijke deel van de nieuwbouw, het pakket van eisen, maar ben uiteraard ook adviserend betrokken bij het fysieke aspect. Dit najaar willen we de raadsleden nader informeren over de mogelijkheden. Wat we vooral willen is niet meer gezien worden als stoffige muziekschool, maar een dynamisch ontmoetingscentrum in het midden van de samenleving. Een uitnodigend gebouw met multifunctionele ruimtes, waar jong en oud zich thuis voelen. Met volop functionaliteiten. Uiteraard ook met de bedoeling om talenten ‘te vangen’, die zich kunnen ontwikkelen en waar we dan trots op mogen zijn. Ik ben ook teruggekomen naar Winterswijk, omdat ik zoveel mogelijkheden zie. Boogie Woogie is er klaar voor! Ik nodig iedereen uit om bij ons eens binnen te lopen en zich te laten verrassen."

boogiewoogie.nl