Bertus en Dinie Hoftijzer-Colenbrander met burgemeester Stapelkamp. Foto Karin Stronks
Bertus en Dinie Hoftijzer-Colenbrander met burgemeester Stapelkamp. Foto Karin Stronks

Bertus en Dinie 65 jaar ‘an 't praggeln'

Briljanten bruidspaar krijgt burgemeester op bezoek

Door Karin Stronks

AALTEN – Op de stalende zonnige eerste juni zijn Bertus (89) en Dinie (87) Hoftijzer-Colenbrander 65 jaar getrouwd. Volgens Dinie is de tijd voorbij gevlogen. Burgemeester Anton Stapelkamp brengt het briljanten echtpaar een bezoek. Zoon Wim zegt: “Ze zijn al 65 jaar ‘an ’t praggeln’!” Dinie glimlacht: “Zo geet dat in een goed huwelijk.”

Op het terras in de grote tuin zitten Bertus en Dinie gemoedelijk bij elkaar, de twee zoons Wim en Jan komen langs, ook brengen kleinkinderen en een achterkleinkind een bezoekje aan oma en opa. Er is koffie met gebak, oma zingt een oudhollands liedje voor haar achterkleinkind. Het briljanten paar wordt verrast met bloemen en kaarten, een grote kaart van de kleinkinderen met een prachtig gedicht gaat van hand tot hand.

De tuin met bloeiende bloemen en een boomgaard met appel- en perenbomen zijn een hobby van Bertus. “Bij vorst ga ik ’s nachts sproeien, dan krijgen de knoppen een soort jasje van ijs. Het beschermt de knoppen tegen vorst. Van het fruit van de bomen wordt sap gemaakt, de hele familie deelt ervan mee. Vorig jaar bracht de boomgaard nog honderd liter sap op!” Het gazon ligt er strak bij en wordt bijgehouden door een robotmaaier.

Burgemeester Stapelkamp vraagt hoe Dinie en Bertus elkaar leerden kennen. “We kenden elkaar al maar tijdens het oogsten en rogge binden kwam het ‘aan’. We hebben twee-en-een-half jaar verkering gehad.” Dinie komt uit De Heurne, Bertus uit IJzerlo, hij hielp mee met het oogsten vanuit het familiebedrijf gebroeders Hoftijzer. Ze vieren de bruiloft in gebouw Irene. Er worden twee zonen geboren, Wim en Jan. Dinie vertelt: “We hebben negen kleinkinderen en vier achterkleinkinderen!” Wim en Dinie wonen nu 21 jaar in Aalten. Zoon Wim zegt filosofisch: “Mijn ouders hebben geleefd en zijn geleefd. Nu leven ze in ruste!”

Voor de fotoshoot wandelt het briljanten paar naar de boomgaard, Dinie loopt met behulp van een rollator. Bertus is zorgzaam en houdt zijn vrouw goed in de gaten. Ze glimlachen naar elkaar. Bertus vertelt desgewenst: “Of er nog een feest in zit? Nou, dat is wel de bedoeling. Als het weer kan willen we op 7 augustus een feest geven, dan hoopt Dinie haar 88ste verjaardag te vieren.”