Het Grenslandmuseum is vanaf 9 juni weer geopend voor bezoekers. Foto: PR

Het Grenslandmuseum is vanaf 9 juni weer geopend voor bezoekers. Foto: PR

Grenslandmuseum 9 juni weer open

DINXPERLO - Aanstaande woensdag 9 juni opent het Grenslandmuseum de deuren. Vanaf 10.30 uur staat een vrijwilliger klaar om bezoekers te ontvangen.

Dat was in de afgelopen maanden niet mogelijk vanwege de corona-maatregelen. Ook vorig jaar moest het museum lange tijd gesloten blijven. Omdat het Grenslandmuseum iedereen in de gelegenheid wil stellen om de bijzondere herdenkingstentoonstelling 'Sporen van de Vrijheid - Toen en nu' te bekijken, is de expositie verlengd tot en met 30 oktober.

Vorig jaar maart was het 75 jaar geleden dat de Achterhoek bevrijd werd. In de grensstreek hebben de oorlog, het leed en de grote materiële schade aan beide zijden van de grens diepe sporen achter gelaten. Bijna iedere familie kan daarover verhalen vertellen. Na 1945 is het voor veel grensbewoners moeilijk om de draad van saamhorigheid weer op te pakken.

Negen personen
In deze bijzondere expositie komen negen personen uit de regio aan het woord. Zij waren getuige of deelgenoot van onvrijheid en hebben stelling genomen, zowel aan Nederlandse als Duitse zijde. Zij kozen voor de vrijheid, soms met gevaar of ten koste van het eigen leven. Diezelfde keuze moesten kortgeleden sommige streekgenoten ook maken, toen zij besloten te vluchten uit hun onvrij land.

De verhalen van de hoofdpersonen zijn gegroepeerd in drie thema’s: ‘Onvrijheid-verzet’, ‘Afstand-verwijdering’ en ‘Verbroedering-samen opbouwen’. Enkele hoofdpersonen: ds. Frederik Slomp, alias Frits de Zwerver, mede-oprichter van de verzetsorganisatie LO; Sinan Can, documentairemaker; Alfred Mozer, Duitser, journalist, verzetsman en politicus;, Helmuth Schlütter en Hildegard Schouwenburg, beiden uit Suderwick.

Dinxperlose verhalen
Als aanvulling op expositie 'Sporen van de Vrijheid' belicht een tiental panelen met grote foto’s de situatie in Dinxperlo tijdens de bezetting en de jaren erna. Onderwerpen: Meidagen 1940, Janny Prins, Bertus Rijks, strafkamp Marl, bevrijding, wederopbouw, annexatie Suderwick-west. In verlichte vitrines zijn voorwerpen en een verbandpost uit maart 1945 te bekijken.

Coronaprotocol
Voor een veilig en verantwoord bezoek aan het museum geldt een corona-protocol. Er mogen maximaal 8 bezoekers binnen zijn. Meer informatie www.grenslandmuseum.nl. Rondleidingen zijn nu nog niet mogelijk.

Openingstijden
De openingstijden zijn in juni, juli en augustus: dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. In september en oktober, van dinsdag tot en met zaterdag, steeds tussen 13.00 en 16.30 uur.

Negen personen, waaronder documentairemaker Sinan Can, komen aan het woord in een bijzondere expositie. Foto: PR