Geen extra windmolens in gemeente

Geen extra windmolens in gemeente

Door Bernhard Harfsterkamp

Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten hebben besloten dat er geen extra windmolens in de gemeente komen. Het blijft bij de acht windmolens van Hagewind naast het Aaltense Goor. Ze mogen wel vervangen worden door hogere molens met meer rendement. In het Uitnodigingskader Zon en Wind was nog sprake van een uitbreiding in de omgeving van het windpark Hagewind.

Maximum
In de eerste versie van het uitnodigingskader van september vorig jaar had B en W nog de omgeving van Hagewind aangegeven als zoekgebied voor nieuwe windmolens. Hagewind had zelf ook plannen om het huidige windpark flink uit te breiden. “Aan het verzoek van Hagewind werken we niet mee”, zegt wethouder Ted Kok. In de afgelopen maanden was volgens de wethouder onterecht de indruk ontstaan dat de gemeente wel mee zou werken aan dat plan. “Tijdens de inspraak hebben we vele keren uitgelegd dat we dat nog niet hadden toegezegd”, zegt Kok. Het merendeel van de 184 zienswijzen van 145 mensen, die tijdens de inspraakperiode zijn ingediend, hadden betrekking op de uitbreiding van de windmolens van Hagewind. De inspraak heeft B en W het inzicht gegeven dat er geen draagvlak is voor de uitbreiding van het aantal windmolens. “Het huidige aantal blijft het maximaal aantal”, zegt wethouder Kok. “Er komen ook geen windmolens op andere plaatsen.”

Inschrijven
Als het om zonne-energie gaat wordt het toetsingskader eveneens aangepast. Er kunnen niet zomaar plannen voor zonneparken ingediend worden. B en W hebben besloten te gaan werken met tenders voor plannen van 25 hectare. Een tender is een procedure, waarbij door inschrijving geïnteresseerden of ondernemers een plan kunnen indienen, in dit geval voor de zonneparken. B en W beoordeelt de verschillende inschrijvingen en kiest het aanbod dat het beste past en aan de voorwaarden voldoet. Eén van de voorwaarden is dat er gestreefd moet worden om 50% financiële participatie van omwonenden te verkrijgen. Daarnaast moet er bij de tenders aandacht zijn voor bodemleven, biodiversiteit en koolstofopslag. Het aangepaste toetsingskader gaat nu voor besluitvorming naar de gemeenteraad, wat later dan de bedoeling was. Door de Coronacrisis was de inspraakperiode vorig jaar niet optimaal. Daarom is in maart en april een tweede inspraakperiode ingelast.