Herman Testerink en Bert Stronks. Foto: PR
Herman Testerink en Bert Stronks. Foto: PR

Superieure overwinning van Herman Testerink

Winst tegen 14.601 duiven

AALTEN - Duivencoaches zijn zuinig op hun duiven en daarom werd wegens de slechte weersverwachting de op zaterdag geplande vlucht vanuit Arlon verzet naar zondag en naar een meer westelijke losplaats, namelijk Quiévrain. Om 8.30 uur werden de duiven daar in vrijheid gesteld; ze hadden een goed vertrek. Met de zuidwestenwind kracht 4 werd het een hele snelle race. De winnende duif maakte bijna 120 km/uur.

In nog geen twintig minuten waren de 134 prijzen bij Postduivenvereniging Aalten verdeeld onder de 533 deelnemende duiven. Zij hadden de 260 kilometer erop zitten. Lange tijd zag het ernaar uit dat Bert Stronks de eerste prijs in de vereniging en ook in de Achterhoek zou winnen. Hij had een mooie vroege doffer, de jaarling 892. Maar bij het lokaal gekomen om de klokken af te slaan was het Herman Testerink (rechts op de foto naast Bert)) die maar liefst twee duiven voor de doffer van Bert wist te draaien.
Zo sleepte Herman, een begenadigd kunstschilder en hartstochtelijke natuurliefhebber, de eerste en tweede prijs in de wacht met een tweejarige duivin (de 872) en een jaarling doffer (de 357). Bert Stronks werd dus derde.

Het gebeurt niet vaak dat in Aalten de winnaar huist van heel Oost-Nederland, maar bij de vlucht uit Quiévrain viel Herman afgelopen weekend die eer te beurt. Zijn duiven vlogen de eerste én tweede prijs tegen 14.601 andere duiven. Een hele knappe prestatie.
Tegen deze massa duiven vloog de doffer van Bert Stronks de vijfde prijs. Daarmee schaarden zich maar liefst acht Aaltense duivencoaches onder de eerste 100 van Oost-Nederland.