Henk en Rikie Onnink achter de toonbank. Foto: Karin Stronks

Henk en Rikie Onnink achter de toonbank. Foto: Karin Stronks

Onnink
Textiel, bijna
verleden tijd?

Eigenaren hopen voor pensioen nog een opvolger te vinden

Door Karin Stronks

AALTEN - Manufacturenwinkel Onnink Textiel bestaat in 2022 zestig jaar. Maar de kans bestaat dat het daarbij zal blijven. Henk Onnink runt de winkel sinds 1978. Hij en zijn vrouw Rikie zijn allebei 60+ en gaan door tot het diamanten jubileum. En daarna? Een opvolger is binnen de familie niet gevonden. Henk geeft aan: “Wat er ook gebeurt, wij gaan stoppen met de winkel. Als iemand het van ons kan en wil overnemen zou dat heel fijn zijn. Er is een prima boterham te verdienen, de huur is niet hoog en een nieuwe uitbater kan als hij onze voorraad overneemt direct beginnen. Zo niet, tja, dan houdt het op.”

Onnink Textiel, een begrip in Aalten en omstreken, puur nostalgie. Geen hypermoderne look, geen trendy sfeer. Gemoedelijk en vriendelijk, eenvoudig. Henk: “Waarom zou je iets wat goed is veranderen?” Links in de winkel staat de grote toonbank met de kassa erop, een paar doosjes bretels, gebreide babysokjes. En een schaaltje met verpakte snoepjes, Italiano ’s. “Klanten krijgen als ze weggaan steevast een Italiano. Dat is traditie. Mensen die een grotere aankoop doen geven we een zakdoek, washandje of handdoek mee. Ja, ook dat hebben we vanaf het begin gedaan. Iedereen die hier vaak komt weet dat precies. Helemaal in het begin kreeg de klant desgewenst een caballero zonder filter, een LaPaz sigaartje of een Italiano”, glimlacht Henk. Achter de toonbank staat een enorme schappenkast met linnengoed.

Gebloemde jasschorten
De etalage is gespeend van luxe, er zijn cadeau-ideetjes te zien en een greep uit de koopwaar die in de winkel wordt verkocht. Dames- en herenkleding, een enorm assortiment ondergoed, inclusief lange onderbroeken, ouderwetse nachtjaponnen. Ook gebloemde jasschorten behoren tot de collectie. Daarnaast hoge kwaliteit linnengoed zoals hand- en theedoeken. In een aparte hoek ligt het beddengoed, fraaie dekbedovertrekken, flanellen, katoenen en tricot hoeslakens, hoofdkussens, dekbedden. Matrassen in alle gewenste maten zijn hier eveneens verkrijgbaar, ook voor ‘twijfelaars’. Handwerkgerei zoals brei- en haaknaalden, klosjes garen in een veelvoud aan kleuren, alle denkbare bollen wol en katoen, ritsen in veel kleuren, kwaliteiten en maten. Onnink Textiel staat bekend om de enorme collectie zwemkleding, altijd verkrijgbaar, zomer en winter. Henk: “Ook hiervoor weten klanten ons te vinden. Kinderen hebben het hele jaar door zwemles.”

Op de motor
Henks vader, Herman Onnink, begint met het bedrijf en aanvankelijk gaat hij de boer op als venter van manufacturen. “Op zijn zwarte BMW motorfiets met koffers bracht mijn vader de goederen aan de man. Later werd een auto aangeschaft. In 1962 woonden mijn ouders gehuurd, aan de Hogestraat. Op deze locatie hadden ze een ruimte voor opslag. Ze werden voor het blok gezet, of het pand kopen, of verhuizen. Ze besloten voor de aankoop te gaan en begonnen met de winkel. De taken werden verdeeld, moeder runde de winkel, vader ging langs de deuren met de koopwaar.”

'Wij gaan
volgend jaar
stoppen,
dat is zeker'


Het wordt steeds drukker in de winkel en Herman besluit thuis te blijven. Onnink Textiel wordt een heus familiebedrijf, dochter Annie zegt haar baan op om in de winkel te werken en schoonzus Joke helpt mee in de zaak. Ook Jantine, met wie Henk in 1976 trouwt, werkt mee. Er worden nog altijd artikelen bij de klanten bezorgd.

Hoge kwaliteit
In 1978 neemt Henk de zaak over. Hij geeft aan: “In de jaren ’80 worden dekens en lakens steeds vaker vervangen door dekbedden. Wij gaan daarin mee en beginnen daarnaast met de verkoop van matrassen. Natuurlijk van de hoge kwaliteit die klanten van ons gewend zijn”, aldus Henk. Ritsen en naaigerei komen er later nog bij als een collega-ondernemer stopt met zijn zaak. Onnink Textiel is zeker gegroeid en deels gemoderniseerd, ook het contactloos pinnen wordt mogelijk. De gemoedelijke sfeer en het eenvoudige nostalgische interieur blijft hetzelfde.
In 1990 overlijdt totaal onverwacht Henks vrouw Jantine, op 35-jarige leeftijd. Een ingrijpende gebeurtenis die zijn sporen nalaat. Henk hertrouwt met Rikie, samen zorgen zij voor de kinderen en zetten Onnink Textiel voort. In december ging Alie met pensioen, nadat ze twintig jaar bij Onnink Textiel had gewerkt. Rikie Onnink geeft aan: “Zonder ons personeel hadden we het niet gered, we zijn hen heel dankbaar!”

Tijd voor pensioen
Hoe ziet de toekomst er uit? Henk Onnink: “Wij gaan volgend jaar stoppen, dat is zeker. Rikie en ik runnen de winkel nu samen en we zijn 60+. Tijd om met pensioen te gaan. Maar we hopen van harte dat er iemand is die onze winkel voort kan zetten. Binnen de familie lukt het niet." Henk en Rikie vinden het zelf in ieder geval mooi geweest. En als ze geen opvolger vinden houdt Onnink Textiel op te bestaan. Het einde van een begrip in Aalten en omstreken. Het einde van een winkel waar gemoedelijkheid, eenvoud en nostalgie in een hoog vaandel staan. Waar de klant het gevoel krijgt dat de tijd heeft stilgestaan…

Manufacturen zijn volop verkrijgbaar bij Onnink Textiel. Foto: Karin Stronks