Steeds meer oplaadpalen in de gemeente Aalten

AALTEN – De gemeente Aalten zal het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in de openbare ruimte de komende jaren uitbreiden. “Momenteel zijn er 22 laadpalen in de gemeente”, zegt wethouder Martin Veldhuizen. “Dat zullen er in 2025 202 moeten worden.” Om dit te realiseren is er een laadvisie opgesteld met de ambities met hoe dit in overleg met bewoners en bedrijven kan worden gedaan kan worden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Steeds meer mensen zullen een elektrische auto aanschaffen of gebruiken. Daarom zijn er meer laadpalen overal in Nederland nodig. Daarom is er een Nationale Agenda Laadinfrastructuur opgesteld om voor de toekomst een dekkend netwerk van laadpalen te hebben, zodat iedereen bediend kan worden. Van gemeenten wordt gevraagd om een laadvisie op te stellen. Het beleid van de gemeente Aalten is tot nu toe om zelf geen actief beleid te voeren. Als er een bewoner geen ruimte heeft bij zijn eigen woning, kan gevraagd worden een laadpaal in de openbare ruimte te plaatsen. Er zijn ook twee bedrijven die laadpalen plaatsen. Daaraan wordt eveneens door de gemeente meegewerkt.

“Wij zijn een landelijke gemeente”, zegt wethouder Veldhuizen. “Daarom zijn er maar 22 laadpalen in de openbare ruimte. Bijna alle inwoners met een elektrische auto kunnen een laadpaal bij hun woning plaatsen.” De Nationale Agenda vraagt een actievere aanpak van de gemeente. Om 202 laadplekken in de openbare ruimte te krijgen, zal met bewoners en andere betrokkenen moeten worden besproken waar het beste de laadpalen kunnen worden geplaats. De exploitatie hiervan zal in de toekomst in handen blijven van bedrijven. De gemeente stelt alleen een kaart op waarop de mogelijke laadplekken aangegeven zijn. In 2030 moeten er zelfs 336 laadplekken in de gemeente aanwezig zijn. Waarom 202 en geen 200? “De getallen zijn gebaseerd op rekenmodellen”, zegt de wethouder. In de aanpak wordt nog geen rekening gehouden met vrachtwagens, die in de toekomst eveneens vaker elektrisch zullen worden. “Dat valt buiten deze visie.” Voor de fietsers, die met enige ondersteuning onderweg zijn, zijn er voldoende oplaadpunten. “Maar dat valt onder het toeristisch beleid.”