Studenten Teun en Owen staan met hun vrijwilligers en groep 8b van 'De Groen' klaar om de Beweegroute uit te proberen. Foto: Lydia ter Welle
Studenten Teun en Owen staan met hun vrijwilligers en groep 8b van 'De Groen' klaar om de Beweegroute uit te proberen. Foto: Lydia ter Welle

Beweegroute met QR-codes

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Kinderen en jongeren, liefst nog samen met bijvoorbeeld hun (groot-)ouders, gezellig in beweging laten krijgen. Dat is het doel van de Beweegroute, van bijna 4 km, die te volgen is aan de hand van QR-codes met opdrachten. En de ontwikkeling, of liever het goed upgraden van zo'n route: dat was de opdracht van Figulus Welzijn aan studenten Teun en Owen van het Graafschap College Sport en Bewegen.

De route start en eindigt in het centrum van Aalten, bij het politiebureau. Er was ooit al zo'n route opgezet, maar voor Teun en Owen was de opdracht om de route te updaten en er een leuk event van te maken. Groep 8b van de Groen van Prinstererschool aan de Ludgerstraat was het 'proefkonijn' voor de twee studenten van het Graafschap College. Voor hun opleiding Sport en Bewegen volgen zij 'hybride onderwijs', wat inhoudt dat zij veel tijd doorbrengen met praktisch onderwijs, waarbij zij het geleerde meteen in de praktijk brengen. Daardoor slaat de lesstof vele malen beter aan, terwijl 'opdrachtgevers' - in dit geval Figulus Welzijn - bij diverse activiteiten over de hulp van toekomstige professionals kan beschikken.

Teun en Owen hebben de al bestaande route een fikse upgrade gegeven. Na een tip van opdrachtgever Michiel Stronks gaan ze nog in overleg met de gemeente om te bekijken hoe de QR-codes op de route op een duurzame manier kunnen worden aangebracht. Teun: "Er was al zo'n Beweegroute, met QR-codes. Maar die codes waren intussen veelal verdwenen. En de codes zijn wel nodig, want door die codes te scannen met je mobiele telefoon kun je de route volgen, en tegelijk vind je er filmpjes waarin de beweegopdrachten door ons worden voorgedaan." Owen vult aan: "De afstand van zo'n kleine vier km is goed te doen. Ook voor de gezonde vaders, moeders, opa's en oma's van de jeugd. Het is een leuke route geworden. Veel leuker dan alleen maar saai wandelen, dus we raden hem aan bij iedereen!"

En nu maar hopen dat niet alleen groep 8b van De Groen de Beweegroute leuk vond, maar dat opdrachtgever Figulus er ook een goede beoordeling aan geeft. Aan het enthousiasme van de 'proefkonijnen' te zien, moet dat goed komen.

Eén van de opdrachten onderweg:  over keien lopen. Foto: Michiel Stronks
Ook een opdracht: opstaan met gekruiste benen, en dat valt niet mee. Foto: Michiel Stronks
Een opdracht die tot hilariteit leidt: 'Plaats je linkerschoen op de zool van je rechterschoen'. Foto: Michiel Stronks