Hold On Tight - ELO
Hold On Tight - ELO

Hold On Tight – Electric Light Orchestra (1981)

Naoberschap!

Sinds maart 2020 zitten we met zijn allen in een soort wurggreep. Die lieten ze op zijn tijd soms iets vieren, om dan na een korte tijd weer terug te gaan in een ijzeren greep. Corona heeft schade berokkend op verschillende vlakken. Natuurlijk bij degenen die zwaar getroffen zijn door de ziekte en waarvan het soms de vraag is, of ze ooit nog weer de oude worden. Economisch is de schade niet te overzien en ik ben er bang voor dat de gevolgen pas later echt zichtbaar worden. Ik hoop dat het zal meevallen, maar ik vrees ‘met groten vreze’.

De grootste angst zit bij mij in de verwachting dat de psychische schade onvoorstelbaar groot zal zijn. Dat zal een golf zijn die als een tsunami over ons heen zal komen en waar geen steunpakket tegenop gewassen is.

Ik denk hierbij aan de mensen die dierbaren hebben verloren, al dan niet door corona. Je vader of moeder, die op sterven ligt niet mogen bezoeken, is onmenselijk hard en onherstelbaar.

De eenzaamheid van ouderen, maar ook jongeren, die alleen op hun kamertje iets proberen te maken van het leven en de muren letterlijk op zich af zien komen. Ze zien soms maar een uitweg…

Het is voor iedereen wachten op het moment dat we weer verder kunnen met ons leven van, zeg maar, voor 2020. Het nieuwe normaal, maar wat betekent dat eigenlijk? Wat is normaal eigenlijk? Ik weet het niet en tast ook al maanden in het duister.

In 1981 verscheen het rock & roll-achtige ‘Hold On Tight’ van Electric Light Orchestra met daarin een tekstdeel dat voor mensen die het moeilijk hebben, een boodschap in zich heeft. ‘Hold On Tight To Your Dream’: vasthouden aan je droom. ‘When You Need A Shoulder To Cry On, When You Get So Sick Of Trying, Just-a Hold On Tight To Your Dream’: je zoekt steun, je bent moe van het knokken, blijf erin geloven, in die droom.

Aan ons, familie, vriend, collega of buur, een mooie taak. Kijk om je heen en geef degene die extra aandacht nodig heeft, die tijd, die schouder en steun die mensen door deze voor iedereen krankzinnige tijd heen kan helpen. Naoberschap is geen plicht, maar voor mij een vanzelfsprekendheid. Hopelijk voor jullie ook.