Houtskeletbouw in Lintelo. Foto: Gerrit Migchelbrink
Houtskeletbouw in Lintelo. Foto: Gerrit Migchelbrink

Staalkaart van nieuwe
bouwprojecten

AALTEN - Er is een tekort aan betaalbare woningen. Ook in de gemeente Aalten. Op sociale media weet de één het nog beter dan de ander. Kreten als 'bouwen, bouwen, bouwen', of 'er gebeurt ook niks' waren voor Gerrit Migchelbrink van de Progressieve Partij reden om eens een paar fietstochtjes te maken door de gemeente. Hij kwam thuis met een viertal overzichtjes van nieuwbouwprojecten in Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en de buurtschappen. Niet compleet, maar voldoende om een indruk te geven van de vele bouwactiviteiten. Gerrit: “Ondanks vele negatieve berichten op social media laat deze serie van vier berichten zien dat er veel bouwactiviteit is op dit moment in onze gemeente. En daar mogen we best trots op zijn."

In de wekelijks e-mailnieuwsbrieven en op www.progressieve-partij.nl doet Gerrit verslag van zo’n 16 interessante bouwprojecten in de gemeente. Hij blijft daarbij positief-kritisch. Zo gruwt hij van de varkensstal aan de Gendringseweg en vindt hij de appartementen aan de Ooievaarsdijk/Pastoorsdijk in Bredevoort veel te duur.

Hofjes en Uuthuuskes
In de 'staalkaart van nieuwe woningbouwprojecten' staan ook foto’s opgenomen van de plaatsing van de eerste Uuthuuskes op de Haart. Deze worden op 20 mei officieel in gebruik genomen. PP-fractielid Bert Weevers: “Het bijzondere aan deze kleine huizen is dat er buiten de traditionele woningcorporaties om gebouwd wordt. Er is speciaal hiervoor een Achterhoekse wooncorporatie opgericht. Wij zien deze vorm ook wel zitten voor andere projecten, bijvoorbeeld voor ouderen en hofjes. Een tweede positief aspect is de nieuwe manier van bouwen: prefab, duurzaam en bijna circulair; hierdoor kan de bouwprijs relatief laag blijven. Een van de grote oorzaken van de wooncrisis is immers dat er te duur, te weinig innovatief gebouwd wordt. Daarbij zijn corporaties door die rare verhuurdersheffing zo gekort door het Rijk dat ze nauwelijks meer nieuw konden bouwen. Bovendien is wonen steeds meer een verdienmodel geworden; de gewone woningzoeker wordt door beleggers van de markt gedrukt.”

Bert: "We zien ondertussen dat het denken over wonen van onderop stukje bij beetje verandert. Mensen hebben genoeg van het individualisme en hechten veel waarde aan naoberschap, aan samenlevingsopbouw, aan gezamenlijke activiteiten met voldoende privacy. Dat verklaart het succes en hoge opkomst bij de drie 'ontwerpateliers' voor Aaltense Höfkes, die de afgelopen weken werden georganiseerd door de gemeente. We zijn best trots dat het initiatief voor de Höfkes is ontstaan op één van onze openbare thema-avonden.”