Mariëlle Heinrich, vrijwilliger. Foto: PR
Mariëlle Heinrich, vrijwilliger. Foto: PR

Mensen maken … dat speeltuin Robbedoes open kan blijven

AALTEN/DINXPERLO - In Aalten Vooruit en De Band verschijnen regelmatig artikelen over mensen die vrijwilligerswerk verrichten. Over hun motivatie hiervoor en hun ervaringen. De te interviewen vrijwilligers worden benaderd door Figulus Welzijn en de artikelen worden geschreven door Marijke Verschoor-Boele uit Dinxperlo. Dit keer sprak Marijke met Mariëlle Heinrich, vrijwilliger bij speeltuin Robbedoes in Aalten.

Mariëlle (29) woont in Aalten en is een geboren en getogen Achterhoekse. Ze is getrouwd en heeft een dochtertje van 4 jaar en een ‘bonusdochter’ van 8 jaar. Ze werkt al jaren bij Figulus in Dinxperlo op de administratie en verzorgt daar tevens de uitgifte van Medipoint.

Mariëlle is bijna opgegroeid in de speeltuin. Haar vader zat in het bestuur en haar moeder was oppasser en jarenlang hét gezicht van speeltuin Robbedoes. Vanaf haar elfde jaar ging ze zich als vrijwilliger inzetten bij de speeltuin. Ze heeft verschillende functies gehad. Zo is ze penningmeester, activiteitenbegeleider en oppasser geweest. Ook heeft ze zich bezig gehouden met sponsoractiviteiten.

De speeltuin heeft vrijwilligers nodig. Er zijn te weinig oppassers waardoor het moeilijk wordt om de speeltuin open te houden op de woensdagmiddag en de zaterdagmiddag. “Ik wil dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen voor vrijwilligers die, al is het maar een middagje in de maand, oppasser willen zijn bij onze speeltuin” zegt Mariëlle. “De oppasser opent de speeltuin, zorgt voor koffie, thee en ranja voor de bezoekers, houdt een oogje in het zeil bij de spelende kinderen en kan dan, als hij of zij dat wil, lekker gaan zitten om te lezen of te breien. Het is gezellig; je ontmoet mensen en heb je zin om iets te organiseren dan kan dat, maar het hoeft niet. Afgelopen zomer was het erg warm en dan is een waterfeestje altijd leuk. Verder was er een voorleesmiddag, georganiseerd door de bibliotheek en gaan we in de toekomst boksen in de speeltuin. We willen zo laten zien dat een speeltuin meer is dan alleen speeltoestellen.”

Speeltuin Robbedoes is een vereniging. Iedereen die lid is mag gratis naar binnen. Ben je geen lid dan ben je ook van harte welkom en betaal je 1 euro. “We hebben zelfs ouders uit de omliggende woonplaatsen die hier met hun kinderen komen” vertelt Mariëlle. “Het is belangrijk dat een buitenspeeltuin blijft bestaan. Het is laagdrempelig. Ouders en kinderen ontmoeten hier elkaar en beiden hebben zo een leuke middag.”

Mariëlle besluit: “Je hoeft niet voor alles wat je leuk vindt, betaald te krijgen. Vrijwilligerswerk geeft voldoening en als ik dan ’s avonds op de bank zit vind ik het fijn dat ik samen met kinderen een leuke middag heb gehad.”