Elina Khosravi (links) en Lux Baten (rechts) staan trots bij de deur van de Leesgrot. Foto: PR

Elina Khosravi (links) en Lux Baten (rechts) staan trots bij de deur van de Leesgrot. Foto: PR

OBS De Slinger opent schoolbibliotheek De Leesgrot

AALTEN - In samenwerking met Bibliotheek de Achterhoekse Poort opende OBS De Slinger op 1 april de deuren van de schoolbibliotheek. Vanwege de coronamaatregelen besloot de school de opening online te doen. Zo konden alle klassen tegelijkertijd naar de opening van de schoolbieb kijken. Na het gezamenlijke online moment werden de klassen een voor een opgehaald om alvast een kijkje te nemen. Ook kregen alle leerlingen een boekenlegger van de school cadeau. De directeur van de OBS, Tanja Kruip, vertelt enthousiast over de schoolbieb. “Het was echt een feestje."

Door Eva Schipper

Alle leerlingen mochten meedenken over een passende naam. De leukste naam is volgens de juffen en meesters: De Leesgrot. Deze naam heeft Lux Baten bedacht. Elina Khosravi leverde naast een naam ook een prachtige tekening in. De juffen en meesters vonden de tekening zo mooi dat hij op de deur van de schoolbieb staat. De tekening van Elina is nageschilderd door Moniek Vroon, moeder van leerlingen op de school. Bij de opening werden de naam en de deur onthuld voor alle leerlingen.

De leerlingen van OBS kunnen iedere woensdag van 12.15 tot 12.45 uur en vrijdag van 14.00 tot 14.30 uur boeken lenen en terugbrengen. Het lenen gaat via een pasjessysteem. Hierdoor krijgen de docenten goed zicht op welke boeken veel gelezen worden en welke niet. “We krijgen 700 boeken van de bibliotheek. De boeken die weinig gelezen worden, gaan aan het einde van dit jaar weer weg. Daarvoor in de plaats komen weer nieuwe boeken. Zo blijven kinderen leuke boeken vinden.” Daarnaast wordt de collectie aangevuld met boeken van de school zelf.
Sommige kinderen kennen het principe van lenen nog niet. Door de schoolbieb wordt lezen laagdrempelig en maken kinderen die normaal niet naar de bibliotheek gaan, toch kennis met het lenen van boeken. "We hopen door de schoolbibliotheek de leesmotivatie te verhogen.” Ook gaat de school leeskringen organiseren. "De kinderen leren dan waarom ze een boek wel of niet leuk vinden. Bovendien kunnen andere kinderen dan ook enthousiast over een boek worden. "Wij zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen helpen in onze schoolbibliotheek.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via slinger@paraatscholen.nl.

Een kijkje in de nieuwe schoolbibliotheek. Foto: PR