Toch nog inwoners betrekken bij keuze voor eremedaille?

Criteria voor keuze verscherpt

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Moeten er toch nog inwoners meepraten of een bepaald persoon of een organisatie de eremedaille van de gemeente Aalten verdient? Die vraag bleef open aan het einde van de meningsvormende gemeenteraadsvergadering over de aan te passen Verordening Erepenningen. Alex Walter (Gemeentebelangen) was er nog niet uit of hij een amendement voor meer burgerbetrokkenheid zal indienen.

Advies bijna altijd overgenomen
De eremedaille werd tot nu toe één keer per jaar bij de Nieuwjaarsreceptie uitgereikt. Een commissie bestaande uit inwoners adviseerde burgemeester en wethouders hierbij. B en W nam daarna de beslissing. Het advies van de commissie werd bijna altijd overgenomen. Burgemeester Anton Stapelkamp meldde dat hij vernomen had dat 'voor zijn tijd' het één keer is voorgekomen dat een advies niet werd overgenomen. Elk jaar werd een oproep gedaan om geschikte kandidaten aan te dragen. De commissie maakte dan een keuze die voorgelegd werd aan B en W. In de nieuwe verordening is er geen rol meer voor een commissie. Bovendien wordt de uitreiking los gekoppeld van de Nieuwjaarsreceptie. Er kan altijd een aanleiding voor een Eremedaille, waarom dan wachten?

Buitengewone prestaties
Burgemeester Stapelkamp zei ook dat de criteria zijn aangescherpt. “Het is een bijzonder eerbetoon en dan moet je je in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap.” Het gaat dan om personen die een buitengewone prestatie hebben verricht op nationaal of internationaal niveau. “Als Robert Gesink, hoewel die niet meer in Aalten woont, toch nog de Tour de France zou winnen komt hij in aanmerking.” Ook mensen die meer dan het gewone voor de gemeenschap hebben gedaan komen in aanmerking. Er is daarnaast de mogelijkheid om organisaties te onderscheiden. “Als AZSV de Champions League wint, krijgt het team er één.”

Politiek karakter weghalen
Voor zo’n uitgereikte erepenning moet wel draagvlak zijn. Een omstreden persoon zal niet in aanmerking komen. Juist daarom dacht H. de Nijs (D66) dat een adviescommissie bestaande uit enkele betrokken burgers niet verkeerd zou zijn. De andere raadsfracties hadden geen of weinig opmerkingen over de veranderde verordening. De burgemeester vond dat een commissie niet veel zal toevoegen. “We hoeven geen kandidaten te werven.” Vanuit de gemeentelijke organisatie en de politieke partijen kunnen kandidaten worden aangedragen. “Het moet niet alleen iets van de politiek zijn”, reageerde Alex Walter. “Met onafhankelijke mensen erbij haal je dat politieke karakter weg.” Tijdens de besluitvormende raadsvergadering zal blijken of Gemeentebelangen toch nog een amendement indient om die mensen een rol te geven. Vanuit de gemeenteraad lijkt er niet veel steun voor te zijn.