Inge Teunissen in haar atelier. Foto: Karin Stronks
Inge Teunissen in haar atelier. Foto: Karin Stronks

‘Bomen zijn monumenten die veel te weinig worden beschermd'

Uit de kunst met: Inge Teunissen

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – Het atelier van Inge Teunissen (59) beslaat de hele zolderverdieping en is een inspirerende plek. Houten objecten, aquarellen, geëmailleerde tekeningen op koperen plaatjes, grote planten, diverse tekentafels en schildersezels met schilderijen in wording. Een oven gloeit, ruim 800 graden staat op het scherm, het is overduidelijk dat hier wordt gewerkt en wat de grote inspiratiebron is van de kunstenares: de natuur. Ze glimlacht: “De natuur loopt als een rode draad door mijn werk!”

Als kind is Inge al creatief, steeds aan het knutselen en tekenen. Als negenjarige maakt zij een tekening voor het geboortekaartje van haar broertje. “Mijn moeder was erg handig, ze maakte al onze kleren zelf en kon goed tekenen, dat creatieve heb ik denk ik wel van haar. Ik ben geboren en deels opgegroeid in Zelhem, voor het werk van mijn vader zijn we verhuisd naar Naaldwijk, het Westland. Ik was toen negen. Mijn lagere schooltijd in Naaldwijk was niet zo prettig. Ik praatte anders. Later op de havo werd dat gelukkig beter. In Den Haag heb ik de KABK gedaan, de kunstacademie, daarna nog de Vrije Academie voor beeldende kunsten”, vertelt Inge. Ze vervolgt: “De Achterhoek heeft ons altijd getrokken. Elf jaar geleden zijn we teruggegaan en zijn in Bredevoort terechtgekomen. Heerlijk om weer hier te wonen, ruimte in en om het huis en volop natuur om me heen!”

Statement
In haar werk is goed te zien wat haar inspiratiebron is, de natuur en dan met name bomen. “Bomen zijn voor mij monumenten die veel te weinig beschermd worden. Ze zijn van grote schoonheid; de takken, blaadjes, besjes, bloesems. En ze zorgen voor schone lucht”, mijmert Inge. Op de muur van haar woning zijn aan weerskanten van de deur grote figuren van bomen te zien, gemaakt van ruwe planken. Ze geeft aan: “In de gemeente Westland, in wijk Woerdblok, is een kunstwerk van mij op een rotonde geplaatst, een stalen object in de vorm van een boom. Dat was eigenlijk ook een soort actie, er zijn daar zoveel bomen gekapt! Daar ben ik erg op tegen, dus heb ik met het kunstwerk een statement gemaakt!”

Breekijzer
Inge is aangesloten bij het kunstenaarscollectief Breekijzer, in de DRU, in Ulft heeft de groep een gezamenlijk atelier opgebouwd. Inge legt uit: “Het doel was om allerlei zaken rondom kunst te bundelen zoals innovatie, scholing en exposities. Momenteel loopt er een tentoonstelling in het CIVON-gebouw bij de DRU. Het is een Euregio-project, mede mogelijk gemaakt door WARMGROEN.

De expositie heet ‘(No) time to waste’ en is gericht op recycling. Het is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse en Duitse kunstenaars en ambachtelijke bedrijven, om kunst en techniek met elkaar te verbinden. Voor deze tentoonstelling heb ik samengewerkt met boekbinder Gerard Hartman.”

Workshops
Het atelier van Inge leent zich goed voor het houden van workshops. "Ik vind het erg leuk om mensen kennis te laten maken met kunst. Zo geef ik allerlei workshops hier in mijn atelier. Maximaal vijf tot zes mensen kan ik hier ontvangen, nu natuurlijk één of twee personen en op gepaste afstand”, zegt Inge.

Ze vervolgt: "Ik ga ook regelmatig naar scholen om samen met kinderen kunstwerken te maken. Om een voorbeeld te noemen: op 't Warmelinck in IJzerlo hebben we wortelbanken en -stoelen gemaakt met de leerlingen. Dat was een samenwerkingsverband met het Cultuur- en Erfgoedpact. Tijdens de opening van de expositie die we hebben ingericht hebben de scholieren plantjes gepoot om de wortelbank heen. Stilzitten bij zo'n officiële happening vinden kinderen vaak lastig, nu hadden ze mooi iets te doen!"


ingeteunissen.nl