Martin Veldhuizen (links) op de machine die 'grasfalteert'. Links van de weg is de fietsstrook al ingestrooid met rood brekerzand. Foto: Lydia ter Welle

Martin Veldhuizen (links) op de machine die 'grasfalteert'. Links van de weg is de fietsstrook al ingestrooid met rood brekerzand. Foto: Lydia ter Welle

Primeur voor Aalten: rood wordend Grasfalt®

AALTEN - Vrijdagmiddag werden de eerste fietsstroken van rood wordend Grasfalt® gelegd door NTP. Wethouder Martin Veldhuizen reed mee op de machine.

Door Lydia ter Welle

De gemeente Aalten en aannemer NTP werken nauw samen in het bouwteam dat op dit moment de Admiraal de Ruyterstraat en de Dijkstraat aanpakt. Daarvoor is een plan gemaakt met veel duurzame toepassingen. Een van die toepassingen is Grasfalt®. Dat is een asfalt dat op een meer duurzame manier wordt gemaakt. Directeur Bart Loose van NTP legt uit: "In gewoon asfalt zit bitumen als lijmmiddel; bitumen wordt gemaakt uit olie, een fossiele grondstof dus. In Grasfalt® wordt de helft van deze bitumen vervangen door lignine. Lignine komt van nature in alle bomen en planten voor. Het wordt door NTP voor Grasfalt® gewonnen uit olifantsgras. Dat kan op alle grondsoorten worden verbouwd en groeit snel. En het neemt vier keer meer CO2 op dan bomen. Daarnaast kan Grasfalt® op een veel lagere temperatuur verwerkt worden. Zo is Grasfalt® op heel veel manieren veel duurzamer dan gewoon asfalt."

In de Admiraal de Ruyterstraat en de Dijkstraat wordt in totaal 250 ton rood wordend Grasfalt® toegepast. Voor deze hoeveelheid Grasfalt® heeft het olifantsgras tijdens het groeien 41,1 ton CO2 opgenomen. Daarnaast is voor de productie van het Grasfalt® 500 m³ minder gas verbruikt en is er voor de productie van dit mengsel 900 kg minder CO2 uitgestoten ten opzichte van een normaal asfaltmengsel. Voor de productie van het asfalt (van grondstofwinning tot en met productie) is er in totaal 21,9 ton CO2 uitgestoten. Met het toepassen van rood wordend Grasfalt® in de Admiraal de Ruyterstraat en Dijkstraat, zorgt er dus voor dat er meer CO2 is opgenomen dan er uiteindelijk is uitgestoten.

Uniek
Rood wordend Grasfalt® is nog extra bijzonder: het wordt voor het eerst toegepast, en dat in Aalten. NTP heeft voor dit project een duurzaam rood-wordend mengsel van Grasfalt® uitgewerkt. Het heet ‘rood-wordend’ Grasfalt® omdat na het aanbrengen de fietsstrook eerst nog donker van kleur blijft. Het donkere filmlaagje verdwijnt na verloop van tijd, en dan komt de echte rode kleur tevoorschijn. Dan is er geen verschil meer te zien met normaal rood asfalt, maar het is wel duurzamer omdat er geen kleurstof hoeft te worden toegevoegd. Loose: "Dat proces van rood worden duurt - afhankelijk van de intensiviteit waarmee het wegvlak wordt gebruikt, één tot drie jaar. Om nu te zorgen dat er meteen al een enigszins rode kleur verschijnt, wordt het ingestrooid met brekerzand met een van nature rode kleur. Zo zijn de fietsstroken straks meteen al duidelijk te onderscheiden. Dat brekerzand zorgt ook nog eens dat het zwarte laagje sneller verdwijnt en de echte rode kleur van het asfalt tevoorschijn komt. Maar dat duurt dus nog wel even. De toplaag gaat zo'n 12 tot 15 jaar mee, de totale wegconstructie moet wel zo'n 25 jaar of langer meegaan."

Wethouder Veldhuizen toont zich trots op de duurzame wijze waarop gewerkt. "Niet alleen met het Grasfalt®, maar bijvoorbeeld ook bij het vergroenen van het gebied, waarin immers ook de beek loopt, die dienst doet als waterberging. Een compliment aan het bouwteam, met daarin de geweldige inbreng van Gertjan Sikking en zijn team namens de gemeente Aalten is zeker op zijn plaats!"

Bart Loose toont het rode brekerzand waarmee de fietsstroken worden ingestrooid. Foto: Lydia ter Welle