Jelte en Rein met de door hen gemaakte vliegtuigjes. Foto: PR
Jelte en Rein met de door hen gemaakte vliegtuigjes. Foto: PR

Jelte en Rein maakten het mooiste vliegtuigje

AALTEN - Het Nationaal Onderduikmuseum schreef in de voorjaarsvakantie een wedstrijd voor kinderen uit. ‘Wie maakt het mooiste vliegtuigje?’ was de uitdaging. Jelte (6 jaar) en Rein (4 jaar) uit Eindhoven logeerden in de voorjaarsvakantie bij hun opa en oma in Aalten. Zij hoorden het verhaal van Joop Levy die een heel bijzonder houten vliegtuigje kreeg voor zijn verjaardag.

De zevenjarige Joodse Joop Levy zat tijdens de oorlogsjaren ruim tweeënhalf jaar ondergedoken in de boerderij van de familie Ebbers in Lintelo. Het is een moeilijke tijd voor het gezin. Op zijn achtste verjaardag wordt er een houten vliegtuigje door een koerier van het verzet gebracht. Het is gemaakt door zijn neef Jonny en een Russische piloot, zij zaten ondergedoken in Lichtenvoorde.
Een jaar na de bevrijding is er een bevrijdingsoptocht in Varsseveld. Joop Levy loopt trots mee in de optocht, verkleed als piloot en mét het houten vliegtuig onder zijn arm. Het originele houten vliegtuig van Joop is te zien in de vaste collectie van het Nationaal Onderduikmuseum.
Jelte en Rein maakten de mooiste vliegtuigjes en wonnen een (strip-)boekenpakket en een gratis entree voor een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum.

Het vliegtuigje van Joop Levy. Foto: PR