De wethouders tijdens het koffiemomentje. Foto: eigen foto
De wethouders tijdens het koffiemomentje. Foto: eigen foto

Koffiemomentjes met de
wethouders

AALTEN/DINXPERLO/BREDEVOORT - Het initiatief van de wethouders Joop Wikkerink en Hans te Lindert voor een zaterdags koffiemomentje slaat enorm aan. De eerste twee gesprekjes zijn geweest. De gemeente liet een koffie- of theepakketje bezorgen bij ongeveer tien mensen.. Vanaf 10.00 uur logden de deelnemers in bij beide wethouders.

De eerste zaterdag, vorige week, waren inwoners van Aalten aan de beurt. Er waren mensen uit de (gezondheids-)zorg, sportclubs en jeugd- en ouderenorganisaties. Iedereen is zeer betrokken bij zijn of haar doelgroep. Er zijn mooie initiatieven tot stand gekomen hoe leden of bewoners te blijven betrekken. Er is bewondering voor de veerkracht en verbondenheid van onze inwoners. Natuurlijk duurt het nu wel lang: jongeren balen van thuiszitten, ouderen die alleen wonen dreigen te vereenzamen, vrijwilligers zijn een beetje onthand. En ook zijn er financiële zorgen en onzekerheden. Maar ook enorm veel positieve dingen: samen een jacuzzi bouwen, ommetjes wandelen, kleine digitale succesjes vieren, nieuwe contactmomenten. Het vaccineren roept ook veel vragen op. Huisartsen en andere zijn druk met het uitleggen waar dit soms zo lang duurt. Dat is de les: blijf praten met elkaar wissel ook ervaringen met elkaar uit: kleinkinderen met opa en oma, scholieren met verenigingen, zorgmedewerkers en familie. In gesprek gaan en elkaars zorgen delen en blij worden van elkaars tips en ideeën.

Afgelopen zaterdag werden de koffiepakketjes in Bredevoort rond gebracht. Ook hier weer betrokken mensen vanuit de sport, muziek en cultuur-verenigingen. Medewerkers uit de zorg, de kinderopvang en de paramedische beroepen. Maar dit keer ook enkele ondernemers. Van hen kwamen toch wel de heftige verhalen van inkomensverlies en omzetterugval. En de zorg of het oude niveau weer terugkomt. Opvallend was dat de overheidsmaatregelen juist voor kleinere ondernemers soms gewoon niet blijken te werken. Vanuit Bredevoorts Belang en Bredevoort Schittert werden wel veel plannen ontwikkeld en aangekondigd om ook de toeristen en dagjesmensen weer naar Bredevoort te krijgen. Vanuit het verenigingsleven werd ook verlangend uitgekeken naar een nieuwe start. Feitelijk zijn de activiteiten stilgevallen. Af en toe een beetje appen, teamsen vervangt nooit de sport of muziekavonden. Ook nu werd weer vanuit de zorg gewezen op de dreigende vereenzaming van alleenwonende ouderen. En ook een nog niet eerder genoemde groep: de jonge vrijgezellen van rond de 30. Er kwamen ook leuke ideeën door: kinderopvanggroepen die langsgaan bij ouderen, thuiszorg die vrijwilligers kan koppelen. Juist in dit gesprek bleek dat veel mensen echt wat willen doen, maar niet zomaar ergens op afstappen. Er werden heel wat afspraken gemaakt: een extra ondernemersavond, een gesprekje met Figulus, meer nieuwtjes in de krant of een stadsomroeper. En (direct gedaan) uitwisselen van adressen.

Zaterdag 27 maart zijn inwoners van Dinxperlo en omgeving welkom om aan te sluiten. Van 10.15 tot 11.15 uur, vooraf wordt het koffiepakketje bezorgd. Iedereen kan zich nog tot en met woensdag 24 maart bij secretariaat@aalten.nl opgeven voor het koffiemomentje met de wethouders Joop Wikkerink en Hans te Lindert. Op zaterdag 27 maart dus met mensen uit Dinxperlo en omgeving; de zaterdag daaropvolgend met mensen uit het buitengebied. "Geef je gerust op!", nodigen de wethouders uit.