Niels Klumper, wijkagent in Aalten. Foto: PR
Niels Klumper, wijkagent in Aalten. Foto: PR

'Hoe zit het met de misdaad in coronatijd?'

AALTEN/DINXPERLO - De wijkagenten krijgen tweewekelijks een overzicht van de misdaad en incidenten in hun werkgebied: de gemeente Aalten. Daarbij valt te denken aan eenvoudige diefstal, inbraak in een woning, diefstal van fiets, mishandeling, et cetera. Aan de hand van deze cijfers bepalen de wijkagenten - mede - waar zij hun focus op leggen. De wijkagenten in de gemeente Aalten zijn: René ten Bruin (buitengebied Aalten), Niels Klumper (Aalten), Monique van Gelder (Aalten) en Addy Donderdwinkl (Dinxperlo). Zij vertellen waarover zij zich zorgen maken: de horizontale fraude.

René ten Bruin meldt: "Al tijden verbazen we ons over de cijfers. Onze gemeente was al een veilige gemeente, maar is nog veiliger geworden! Dat lijkt ons wijkagenten een prettige gedachte. We zien afnames van 12 %, 23%, 71% en zelfs 100%." Maar één van de zaken die niet is afgenomen, zelfs significant is toegenomen is de 'horizontale fraude'. Daarbij is een stijging te zien van 76 procent over de afgelopen 52 weken, en voor de periode van januari dit jaar zelfs een stijging van 150 procent.
De wijkagenten denken dat iedereen het wel kent, alleen niet onder deze benaming. Monique van Gelder legt uit: "Er zijn preventiecampagnes geweest om iedereen te informeren, bijvoorbeeld met de tv-spot 'Hang op, klik weg, waarschuw uw bank', op sociale media over bijvoorbeeld de 'vriend-in-noodfraude'. Allemaal om iedereen te waarschuwen er niet in te trappen. Ook op internet is veel informatie te vinden. Helaas blijkt dit nog niet voldoende te zijn. Daarom richten wij als wijkagenten ons via deze weg tot iedereen in de gemeente Aalten."

Het gros van de mensen die opgelicht worden, denkt dat zij er niet in zouden trappen. Ze menen een foute website te herkennen, ze trappen er niet in om geld over te maken aan een vriend, geven telefonisch geen inlichtingen over de bankzaken, et cetera. "Een bank zal u als klant nooit via een sms vragen om ergens op te klikken. Een vriend die geld nodig heeft, zal ook niet snel met een appje via een nieuw telefoonnummer ineens om geld vragen", legt Niels Klumper uit.

"Een andere manier van fraude is dat u gebeld wordt door een medewerker 'van de bank'. Deze geeft aan dat uw geld op de rekening niet veilig is. U krijgt het voorstel dat er iemand bij u langs komt om het op een veilige rekening te zetten. Deze persoon komt dan langs en maakt geld van uw rekening over naar een andere rekening. U bent vervolgens uw geld kwijt. Zo zijn er ook nog andere mogelijkheden zoals spooknota’s, factuurfraude, ransomware of hulpvraagfraude. Ransomware is schadelijke software die iemand binnenhaalt door op een linkje te drukken of door een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn.

'Let op! Niet
alleen senioren
trappen in
dit soort
fraude, ook
veel jongeren!'


Dankzij de software die zo op iemands computer terecht komt, kunnen criminelen de bestanden versleutelen (encrypten). Ze eisen losgeld, vaak in bitcoins, om het weer te 'ontsleutelen' en voor de eigenaar bereikbaar te maken", aldus Addy Donderwinkel.

Wat te doen?
- Laat een ander nooit (op afstand) inloggen in uw bankgegevens
- Zorg voor een lastig wachtwoord voor accounts
- Zorg voor verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts
- Gebruik tweestapsverificatie (en methode waarbij naast de inlognaam en het wachtwoord nog een code, toegestuurd bijvoorbeeld per sms, nodig is om in te kunnen loggen) of een authenticator (een app die ook zorgt dat er naast inlognaam en wachtwoord nog een code moet worden ingevoerd om in te loggen)

Goed onthouden
- Een bank stuurt nooit iemand langs om geld op een veilige rekening te zetten.
- Laat je niet 'neppen tijdens het appen'
- Klik nooit op een onbekende link
Op de site van Maakhetzeniettemakkelijk.nl is veel informatie vinden over Senioren en Veiligheid, maar ook over Online veiligheid. Er is een voorlichtingsfilm van het ministerie beschikbaar op YouTube. Die heet 'senioren en veiligheid - Webinar 3: Hulpvraagfraude'. Op Fraudehelpdesk.nl is informatie te vinden over wat iemand kan doen als hij toch is opgelicht. Ook op de site van de politie is onder het thema 'oplichting' veel informatie te vinden.


www.politie.nl

Monique van Gelder, wijkagent in Aalten. Foto: PR
René ten Bruin, wijkagent in het buitengebied van Aalten. Foto: PR
Addy Donderwinkel, wijkagent in Dinxperlo. Foto: PR