Olifantsgras. Foto: WUR
Olifantsgras. Foto: WUR

Fietsstroken van rood wordend 'Grasfalt®' in Aalten

AALTEN - Gemeente Aalten en NTP zijn in een intensief participatieproces met de directe omgeving van de Admiraal de Ruyterstraat en de Dijkstraat gekomen tot een definitief ontwerp met veel duurzame toepassingen. Een van die toepassingen is Grasfalt®. De fietsstroken langs de Admiraal de Ruyterstraat en de Dijkstraat worden gemaakt van rood wordend Grasfalt®, dat nog niet eerder op grote schaal is toegepast.

Grasfalt® is net zo sterk als 'gewoon' asfalt, maar de productie is een stuk milieuvriendelijker. In gewoon asfalt zit bitumen als lijmmiddel en deze bitumen wordt uit olie, een fossiele grondstof, gemaakt. In Grasfalt® is tot 50% van deze bitumen vervangen door lignine. Lignine komt van nature in alle bomen en planten voor. Het wordt voor Grasfalt® gewonnen uit olifantsgras, omdat dat snel groeit en ook op alle grondsoorten verbouwd kan worden. Het neemt vier keer meer CO2 op dan bomen. Daarnaast kan Grasfalt® op een veel lagere temperatuur verwerkt worden. Voor een ton Grasfalt® wordt 2 m³ minder gas gebruikt en dat scheelt dus ook CO2-uitstoot.

Minder CO2-uitstoot
In de Admiraal de Ruyterstraat en de Dijkstraat wordt in totaal 250 ton rood wordend Grasfalt® toegepast. Voor deze hoeveelheid Grasfalt® heeft het olifantsgras tijdens het groeien 41,1 ton CO2 opgenomen. Daarnaast is voor de productie van het Grasfalt® 500 m³ minder gas verbruikt en is er voor de productie van dit mengsel 900 kg minder CO2 uitgestoten ten opzichte van een normaal asfaltmengsel. Voor de productie van het asfalt (van grondstofwinning tot en met productie) is er in totaal 21,9 ton CO2 uitgestoten. Met het toepassen van rood wordend Grasfalt® in de Admiraal de Ruyterstraat en Dijkstraat, zorgt er dus voor dat er meer CO2 is opgenomen dan er uiteindelijk is uitgestoten.

Uniek
Grasfalt® is al met succes toegepast op diverse Nederlandse wegen. Rood wordend Grasfalt® is echter uniek. Vanuit de duurzaamheidsambities van de gemeente was er de wens om de toe te passen asfaltverharding duurzaam uit te voeren. Daarnaast was er tevens de eis dat de fietsstroken in een rode kleur uitgevoerd moesten worden om zo de plek van de fiets te accentueren en zo de veiligheid te verhogen. NTP heeft voor dit project een duurzaam rood-wordend mengsel van Grasfalt® uitgewerkt. Het heet ‘rood-wordend’ Grasfalt® omdat na het aanbrengen de fietsstrook eerst nog donker van kleur blijft. Het donkere filmlaagje verdwijnt na verloop van tijd. Na bepaalde tijd komt de echte rode kleur tevoorschijn en is er geen verschil meer te zien met normaal rood asfalt.

Duurzame openbare ruimte
Binnen dit project worden Sustainable Development Goals (SDG’ss) toegepast. Het is de bedoeling om met dit project ervaring op te doen hoe deze SDG’s goed en zichtbaar kunnen worden toegepast binnen infrastructurele werken. Met de fietsstroken van Grasfalt® wordt er een flinke stap naar een meer duurzame openbare ruimte. De komende maanden zullen we u informeren over de andere duurzame toepassingen in dit project.