QR-code Don't give up MV06
QR-code Don't give up MV06

Don’t Give Up – Peter Gabriel & Kate Bush (1986)

Tegenstellingen!

Ik maak mij zorgen, zorgen over de staat van Nederland. De steeds groter wordende tegenstellingen, de polarisatie, de achterdocht, misschien kun je het zelfs paranoïde noemen. Natuurlijk is het een illusie om te verwachten dat we als trotse Nederlanders eensgezind zijn, daarvoor zijn we een te eigenwijs volkje. Een volk van klagers, het is nooit goed of het deugt niet. Maar het laatste jaar ben ik geschrokken van de extreme meningen die sommigen hebben en hoe ze die proberen te verkondigen.

Ik ga hier niet in of die meningen goed of fout zijn, daarvoor hebben we gelukkig de vrijheid van meningsuiting in ons land. De overheid is voor een deel verantwoordelijk voor die tegenstellingen en volgens mij ligt bij hen ook de sleutel naar herstel. Herstel van vertrouwen in elkaar en ook in de overheid. Dat is één van de zwaardere opdrachten voor het nieuwe kabinet, zwaar, moeilijk, maar niet onmogelijk als je het mij vraagt. Meer openheid, minder gekonkel en achterkamertjespolitiek.

Ik moet er zelf voor zorgen dat die negatieve geluiden geen invloed hebben op mijn gemoedsrust. Ik wil graag positief blijven, niet bij de pakken neer gaan zitten, niet opgeven. Dat lukt helaas niet altijd. Ik merk dat ik dan negatief word en dat wil ik niet. De oplossing is voor mij simpel, ik luister naar muziek en probeer daar weer de positiviteit uit te halen.

Op het album ‘So’ van Peter Gabriel uit 1986 staat de geweldige single ‘Sledgehammer’, maar qua tekst is ‘Don’t Give Up’ zeer passend voor deze tijd. ‘In This Proud Land We Grew Up Strong’, zo klinkt de openingsregel in dat prachtige liedje, dat hij opnam samen met Kate Bush. We mogen ook trots zijn op Nederland, zonder dat we het overal eens over moeten zijn. ‘Don't Give Up, I Know You Can Make It Good’, dat is de boodschap voor de beleidsbepalers, maar hier ligt ook een taak voor ons, inwoners van dit trotse land. Blijf in gesprek met elkaar, luister naar elkaar en leer van elkaar. ‘Don't Give Up’, geef nooit op!