De vlag wordt gehesen door koning Richard Wellink (links) keizer Clemens Wellink en jeugdkoning Maik Lensink. Foto: Karin Stronks
De vlag wordt gehesen door koning Richard Wellink (links) keizer Clemens Wellink en jeugdkoning Maik Lensink. Foto: Karin Stronks

‘Vlag zal het hele jaar wapperen’

Oranje-vereniging Den Vaderlandt Getrouwe
75 jaar

Door Karin Stronks

AALTENSE HEURNE – Bijna een jaar na de bevrijding van Aalten, op 14 maart 1946, is de Oranjevereniging Den Vaderlandt Getrouwe in de Aaltense Heurne opgericht. Nu, 75 jaar later, is een speciale vlag bij buurtschapshuis D’n Heurnsen Tref gehesen. Door de stevige wind wappert de vlag met oranje wimpel fier aan de mast. “Het hele jaar blijft deze splinternieuwe vlag met ons logo hier hangen, en maakt alleen plaats voor onze driekleur op nationale feestdagen”, spreekt Anke Hinkamp, voorzitter van de jubilerende Oranjevereniging.

Geen feestelijke plechtigheid om het 75-jarig jubileum te vieren maar een bijeenkomst van een paar mensen van het bestuur, het beheer van D’n Heurnsen Tref en keizer, koning en de jeugdkoning van Oranjevereniging Den Vaderlandt Getrouwe. Keizer Clemens Wellink, koning Richard Wellink en jeugdkoning Maik Lensink hijsen de vlag met het oranje wimpel. Anke Hinkamp zegt: “Ik citeer een stukje tekst uit het oprichtingsverslag; ‘Het doel der vereniging is den band te versterken en te bevestigen tusschen het Nederlandsche volk en zijn vorstenhuis, zoals God dien in de loop der historie heeft gelegd.’ Als vereniging doen we ons best om acitiviteiten te organiseren voor alle leeftijdsgroepen waarbij saamhorigheid hoog in het vaandel staat. Iedereen kan op zijn manier deelnemen en meewerken waarbij niet wordt gekeken naar religie en afkomst, zoals beschreven in het verleden, maar ieder zijn steen bijdraagt.”

Die Slingetaler
Buiten wordt een kopje koffie geschonken, onder de fier wapperende vlag met de naam en het logo van de Oranjevereniging erop. Keizer, koning en jeugdkoning dragen de sjerpen die thuis stofvrij worden bewaard. “Ik moest nog wel even zoeken”, glimlacht keizer Clemens. Om de tien jaar wordt het keizerschieten gehouden, elk jaar – normaliter tijdens het Oranjefeest – is op zaterdagmiddag het konings- en jeugdkoningsschieten. “We hopen dit jaar weer het Oranjefeest te kunnen vieren”, geeft Anke Hinkamp aan. Ze vervolgt: “Er lagen plannen op de plank om dit jubileum te vieren met een leuk middagprogramma voor de jeugd en ’s avonds feest met muziek van Die Slingetaler. Dat kan dus niet doorgaan. We zijn van plan om met het Oranjefeest op zondag Frühschoppen te houden met deze muzikanten. Of dat weer kan moeten we afwachten.”

Koffie, sigaar en borrel
Oranjevereniging Den Vaderlandt Getrouwe is op 14 maart 1946, bijna een jaar na de bevrijding van Aalten (31 maart 1945, red.), opgericht. “Na de bevrijding is een bevrijdingsfeest gehouden. Naar aanleiding daarvan is de Oranjevereniging opgericht door de heren Colenbrander, Obbink, Nijeboer, Ebbers, Obelink, Navis en Klein Poelhuis. Elk jaar is een Oranjefeest gehouden, aanvankelijk op verschillende plekken. Bij Klein Poelhuis, Kempinkweg, boerderij ’t Slaa, ofwel ‘Keupenhuus’, en bij Te Kotte. In 1989 is D’n Heurnsen Tref gerealiseerd, vanaf 1990 vierden we het feest op deze locatie”, vertelt Anke. Ze glimlacht: “Jarenlang bestond het bestuur alleen uit mannen. Zij hadden onder het genot van koffie, een sigaar en een borrel veel schik tijdens de vergaderingen. Aan het eind van een vergaderavond werd vaak geconcludeerd dat het reuze gezellig was geweest maar dat het overleg over het Oranjefeest de volgende keer maar verder moest…”

Ten huwelijk gevraagd
Naast het jaarlijkse Oranjefeest wordt op Koningsdag een feest voor jong en oud gehouden. "Gezellig borrelen en spelletjes voor de jeugd”, legt Anke uit. Ze vervolgt: "Het Oranjefeest is een driedaagse happening, woensdags halen we de koning in, vrijdags houden we een fietstocht vanaf 18.00 uur, daarna is er muziek in de tent voor het hele gezin. Zaterdagmiddag is het koningsschieten en 's avonds de afsluitende dansavond. "Tegenwoordig houden we ons Oranjefeest een week voor de Zwarte Cross”, aldus Anke. Ze vertelt een bijzondere anekdote: "De vader van onze jeugdkoning had een vriendin, geen Achterhoekse, zij was dus niet bekend met onze tradities. Haar vriend was aan de beurt om te schieten op de vogel. Zij zei tegen een kennis: ‘Als hij hem eraf schiet, vraag ik hem ten huwelijk', en ja, hij schoot de vogel eraf… Met hulp van haar kennis vroeg de vriendin de nieuwe koning of hij met haar wilde trouwen… En nog in datzelfde jaar is de jeugdkoning van nu geboren!”

De sjerp van koning Richard Wellink wordt op de juiste manier gedrapeerd. Foto: Karin Stronks
Keizer Clemens Wellink met sjerp. Foto: Karin Stronks