Afbeelding

Schipper naast God

Schipper naast God. Daar moest ik aan denken toen vorige week een verkiezingsglossy op de mat viel van de Christen Unie (CU). Een jonge goedlachse Aaltenaar van deze partij doet op 17 maart een gooi naar het Haagse pluche. Wat kreten uit dit pamflet: menselijke maat, zorgen voor elkaar en rechtvaardig. Klinkt allemaal prima zeker in een tijd waarin je geconfronteerd wordt met zaken waarop je als burger geen enkele invloed lijkt te hebben zoals de plannen met Hagenwind 2.0.

Het uitnodigingskader zon en wind (Ukzw) van de gemeente Aalten is intussen zes maanden geleden gepubliceerd. Vele mails en ingezonden brieven van bewoners gericht aan de Burgermeester en Wethouders, onze bestuurders, bleven reactieloos en onbeantwoord. Niemand van hen heeft naar aanleiding hiervan de moeite genomen om in gesprek te gaan met en zich te informeren bij de bewoners van het zogenoemde 'windmolen zoekgebied' om de temperatuur van het badwater te voelen. Zeker een burgervader, die toch boven de partijen staat en de menselijke maat en het zorgen voor elkaar hoog in zijn politieke vaandel heeft staan moet toch weten wat er leeft in zijn dorp. De hoofdtaak van een kapitein op een schip is immers het praten met zijn mensen, wat houdt de stuurman, werktuigkundige, matroos en kok bezig? Een schip op zee is zelfvoorzienend, je kan er tenslotte niet vanaf, dus het heeft zijn eigen brandweer, politie en dokter aan boord en die moeten allemaal samenwerken om stormen te trotseren om het schip veilig door de woelige baren te leiden. Dus eigenlijk gewoon een dorp op zee. Een handige landrot heeft hier ooit een boek over geschreven en het 'Management by walking around' genoemd. Toen eind vorig jaar de met een mijter gemutste goedheiligman met de stoomboot Nederland bezocht en de burgermeester van de gemeente Aalten verzuimd had een filmpje voor het Sinterklaasjournaal in te spreken moest de hoofdambtenaar van bijzaken opdraven om de kastanjes uit het vuur te halen. Dat moet niet nog eens gebeuren dus wij zouden de burgemeester dan ook willen oproepen om binnenkort op een mooie voorjaarsdag de fiets en het mondkapje te pakken en eens een rondje rondom het huidige windpark te fietsen. Ga eens in gesprek met de mensen die u tegenkomt en spreek met hen over wat ze van de megawindmolen- en zonneveldplannen vinden. Nodig uw collega van Oost-Gelre ook uit en fiets samen eens door de mooie wijk Flierbeek in Lichtenvoorde.

Na onze ingezonden brief van vorige week met de titel 'het stinkt' kwam een, overigens niet-dossier houdende, wethouder van het college van B&W van Aalten eindelijk bij het Platform zon en wind het Goor (PZWG) in de lucht. De woordvoerder en zijn sidekick van het platform werden door hem uitgenodigd voor een gesprek op het overigens volledig verlaten gemeentehuis. CDA-wethouder Kok, zoals bekend een geboren verbinder en communicator, gaf aan zelf ook onaangenaam verrast te zijn door de nieuwe plannen van Hagenwind. Hij vertelde dat er weliswaar een aantal gesprekken met Hagenwind hadden plaatsgevonden maar dat deze algemeen van aard waren geweest en zeker niet zo in detail zoals onlangs in het kaartje in de Gelderlander geschetst. De geplande digitale informatiebijeenkomsten medio en eind maart over het Ukzw moeten echter, ondanks de vele door bewoners ingediende protesten, doorgaan maar hij wil zich wel inzetten om alle partijen toch op een of andere manier bij elkaar te brengen.

Wij als platform PZWG hebben na dit gesprek weer wat meer vertrouwen gekregen dat het belang van de bewoners ook op de agenda staat van de wethouder. Wij kijken hoopvol uit naar een breed gecommuniceerde officiƫle stellingname van het college richting Hagenwind 2.0 al zouden wij toch graag zien dat er wat meer tijd genomen zou worden voor informatiebijeenkomsten waarbij open overleg en discussie mogelijk is. Waarom virtueel en waarom deze haast? In de Aalten Vooruit van vorige week heeft u, in het groene katern, kunnen lezen dat de gemeente in ieder geval zijn best doet om u op de hoogte te brengen van de ins en outs van het Ukzw. Wij hebben er bij de wethouder op aangedrongen om wat meer tijd te nemen voor het behandelen van het Ukzw en het parallel te laten lopen met de uitkomsten van de (reeds tot oktober uitgestelde) RES Achterhoek. Wat dat betreft heeft de verantwoordelijke wethouder van onze buurgemeente Oost-Gelre al het goede voorbeeld gegeven door te besluiten om voor 2022 geen windmoleninitiatieven meer in behandeling te nemen.

Voor de schipper van ons dorp hebben we ook nog een tip. Ons is uit welingelichte bron ter ore gekomen dat er een nautisch onderlegde wethouder in het college zit, weliswaar een zoetwatermatroos zonder zeebenen maar toch iemand die ervaring heeft uit de tijd toen het nog woei en weet hoe belangrijk het is om met de mensen te praten waarmee je in hetzelfde schuitje zit.


Platform Zon en Wind het Goor (PZWG)

megawindmolens@outlook.com