QR-code Politiek
QR-code Politiek

Politiek – Normaal (1984)

Een (voor)recht!

Politiek zal altijd voor discussie zorgen. Links, rechts, in het midden, tegenstellingen zullen er altijd zijn, of het nu gaat om werkgelegenheid, klimaat, defensie of buitenlandse zaken. We mogen in 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen en met het versplinterde politieke landschap wordt het er niet makkelijker op een passende keuze te maken, althans voor mij, want er zijn teveel partijen en (passende?) programma’s.

‘Politiek Is Mien Gin Bliksem Weerd, Gooi Moar Veur De Haaien’, er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die dit nu denken. Normaal bracht de controversiële single ‘Politiek’ in 1984 uit. Een nummer dat toen door het populaire radioprogramma De Avondspits met Frits Spits zelfs geboycot werd.

Natuurlijk was en is de tekst met ‘een vette knipoog’, aldus medecomponist Bennie Migchelbrink. “Het was wel maatschappijkritisch, wat in die tijd ook de trend was, zoals tijdens gesprekken bij verjaardagen en dergelijke”, geeft Bennie aan. Het jaar 1984, midden in de Koude Oorlog, een economische slechte tijd, veel werkloosheid, dus veel onzekerheid.

Je kunt dat enigszins naar de huidige tijd vertalen. Coronacrisis, klimaatveranderingen, economisch onzekere tijden voor iedereen en in zulke tijden mag je toch een beroep doen op de overheid. Plaatselijk, maar zeker landelijk. Of iedereen daar op dit moment vertrouwen in heeft, is maar de vraag. Normaal had dat in 1984 niet echt, getuige de zin ‘A’k De Tweede Kamer Op De TV Zie, Dan Wor Ik Doar Niet Goed Wies Van, Zie Kletst En Ouwehoert Wat Af’.

Nu zal het voor de politiek ook geen gemakkelijk tijd zijn, met veel meningen en onzekerheden. Toch is het voor mij wel een vorm van houvast, of ik nu wel of niet eens met bepaalde besluiten ben.

De verkiezingen gaan gelukkig door, al gaat het allemaal wel anders dan voorheen. Een langere periode om je stem uit te brengen, en hopelijk gaan veel Nederlanders gebruik maken van dit recht. Ik ga in ieder geval netjes naar het stembureau en breng mijn stem uit. Een voorrecht als je het mij vraagt. En als je gaat stemmen, heb je ook het recht om je mening te uiten ...