Klaar voor de start van De Graafschap Verbindt Naoberscompetitie. Foto: Michiel Stronks
Klaar voor de start van De Graafschap Verbindt Naoberscompetitie. Foto: Michiel Stronks

De Graafschap Verbindt Naoberscompetitie van start

AALTEN - Donderdag 11 maart ging de Aaltense strijd van start in De Graafschap Verbindt Naoberscompetitie. Op sportpark Villekamp van AZSV werkten zes teams - helaas moest er één ploeg verstek laten gaan wegens ziekte - zich in het zweet om punten te verdienen in deze competitie.

Door Lydia ter Welle

De Graafschap Verbindt Naoberscompetitie is meer dan alleen een voetbalwedstrijd. Bedenker van het concept onder de vleugels de stichting De Graafschap Verbindt is Michael Ogubai. Hij legt uit: "De stichting De Graafschap Verbindt wil sporten en bewegen van de jeugd stimuleren, en tegelijk maatschappelijke activiteiten stimuleren. Zo ontstond in samenwerking met Vitaalbad.nl van Figulus Welzijn een pilot in de gemeente Aalten: De Graafschap Verbindt Naoberscompetitie. In die competitie kunnen kinderen kosteloos deelnemen aan een lokale voetbalcompetitie in combinatie met maatschappelijke activiteiten en het volgen van workshops. Ze verdienen niet alleen punten door een wedstrijd te voetballen, maar ook bijvoorbeeld door als team hun wijk van zwerfvuil te ontdoen of door een workshop te volgen op het gebied van gezonde voeding, weerbaarheid of duurzaamheid." De competitie duurt tien weken; een deel van de wedstrijden wordt afgewerkt op sportpark Villekamp van AZSV en een deel op sportpark 't Brook van sv Bredevoort.

Michiel Stronks van Figulus Welzijn vult aan: "Lekker bezig zijn, bewegen, dat is een belangrijk onderdeel van de Naoberscompetitie. Zonder dat winnen nu zo belangrijk is. Gezond en sportief gedrag is veel belangrijker. Kinderen kunnen zelf hun team samenstellen: jongens, meisjes, minimaal acht, maximaal elf, in de leeftijd van de hoogste groepen van het basisonderwijs, en ook zelf een volwassene benaderen om hun leider te zijn. Wat heel erg leuk is: alle deelnemers krijgen een sportshirt van De Graafschap Verbindt!" Nieuwe teams kunnen zich nog steeds aanmelden via m.stronks@figulus-welzijn.nl .
Naast de voetbalcompetitie zijn er ook workshops en kinderen kunnen zelf ook andere activiteiten bedenken. "Als ze foto's maken van hun activiteit, bijvoorbeeld zwerfvuilrapen, dan kennen we als organisatoren daarvoor ook punten toe", aldus Michiel.

Ook sportcarrousel
Er wordt niet alleen gevoetbald bij De Graafschap Verbindt Naoberscompetitie. De medewerkers van BrichBouw en studenten van het Graafschap College begeleiden de activiteiten. Zij zorgen dat er ook een sportcarrousel is. "Net zoals die er elke vrijdagmiddag is op Sportpark Zuid, en op woensdagmiddag op het veldje in de Planetenbuurt. Niet alleen de teams die meedoen aan de Naoberscompetitie kunnen gebruik maken van de sportcarrousel, maar ook de kinderen uit de buurt die lekker willen bewegen. Deelname is gratis, alleen moet je wel een BAD-strippenkaart hebben." Wie er nog geen heeft: de kaart is verkrijgbaar op het sportpark.

De dreigende luchten en een korte hagelbui mochten de pret niet drukken. Zo'n zeventig kinderen vermaakten zich uitstekend, donderdagmiddag. Ook omdat Guus, de mascotte van De Graafschap aanwezig was om iedereen aan te moedigen. Donderdag 18 maart vanaf 15.00 uur wordt er weer gesport op Villekamp, in het kader van de Naoberscompetitie. Maar iedereen met zin in bewegen is welkom, want meedoen met de sportcarrousel kan altijd.

De teams ging maar wat graag met Guus op de foto. Foto: PR